Tien jaar celstraf geëist tegen Benno L.

DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag in hoger beroep tien jaar celstraf, maar geen tbs met dwangverpleging geëist tegen de Bossche zwemschoolhouder Benno L. wegens misbruik van meer dan vijftig zwakbegaafde meisjes.

Justitie ging juist in hoger beroep omdat de rechtbank geen tbs oplegde, terwijl dat wel was geëist.

Omdat twee extra geraadpleegde deskundigen bevestigen dat de kans niet groot is dat hij opnieuw in de fout gaat en dat een ambulante behandeling volstaat, eiste advocaat-generaal Gerard Sta donderdag geen tbs.

De rechtbank veroordeelde Benno L. (61) vorig jaar wegens aanranding, ontucht en het vervaardigen van kinderporno tot zeven jaar celstraf. Er was toen tien jaar celstraf plus tbs met dwangverpleging geëist.

Verkrachting

Anders dan de rechtbank oordeelde, bleef de advocaat-generaal erbij dat het niet bleef bij aanranding en ontucht maar dat de zwemleraar ook heeft geprobeerd enkele slachtoffertjes te verkrachten.

Advocaat Pieter van der Kruijs herhaalde donderdag dat zijn cliënt geen eerlijk proces heeft gehad en somde een groot aantal incidenten op.

Volgens hem werd justitie een belangenbehartiger van de families van de slachtoffers en zijn de verdachte én hijzelf als onbetrouwbaar afgeschilderd.

Mediahype

Door de mediahype die justitie creëerde, is Benno L. zijn leven niet meer zeker, aldus de advocaat. Ook de raadsman ontving nare e-mails en zijn auto werd bekrast.

''Het OM heeft op een extreem naïeve manier ingespeeld op de onrustgevoelens van het publiek'', zei hij donderdag.

De inbreuk op de procesorde is volgens hem zo groot dat justitie het recht op vervolging heeft verspeeld, betoogde hij nogmaals.

Schuldig

De beschuldiging dat de zwemschoolhouder door de autoriteiten van politie, justitie en gemeente kort na zijn aanhouding al als schuldig is neergezet, wijst justitie van de hand. De advocaat-generaal zegt dat altijd met voorbehoud over de verdachte is gesproken. ''Het OM is zeer terughoudend geweest in contacten met de pers."

Benno L. vroeg het hof in een emotioneel en berouwvol laatste woord om een tweede kans. De familie van de slachtoffers reageerde teleurgesteld op de afgezwakte eis van de advocaat-generaal.

Het gerechtshof in Den Bosch doet op 26 mei uitspraak.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie