Bergenaren willen extra duinbrandmaatregelen

SCHOORL - Veel inwoners van Bergen pleiten voor extra preventieve maatregelen tegen duinbranden in hun gemeente.

Dit bleek woensdag tijdens een informatieavond. Ondanks de aanhouding dinsdag van drie mogelijke verdachten op verdenking van brandstichting waren er nog veel vragen.

De informatieavond in dorpshuis De Blinkerd in Schoorl trok ruim driehonderd bezoekers, zo meldde een gemeentewoordvoerder.

Naast burgemeester Hetty Hafkamp van Bergen waren vertegenwoordigers van politie, brandweer, Openbaar Ministerie, Staatsbosbeheer, GGD en Defensie aanwezig om de vragen te beantwoorden.

Extra watercontainers

Hafkamp liet weten dat op korte termijn extra watercontainers in het duingebied worden geplaatst zodat de brandweer sneller over bluswater kan beschikken.

''Daarnaast treedt volgende week een algeheel rookverbod in werking en patrouilleert de politie extra in de duinen.''

Burgernet

De burgemeester kondigde ook aan dat binnen enkele weken Burgernet wordt ingezet zodat Bergenaren zelf meer kunnen doen om branden te voorkomen en bestrijden.

Burgernet schakelt via het mobiele telefoonnetwerk inwoners van een gebied in om uit te kijken naar bijvoorbeeld een duidelijk omschreven persoon.

''En we roepen iedereen op gewoon de duinen in te blijven gaan en verdachte zaken direct aan de politie door te geven.''

Aanhoudingen

De politie maakte dinsdag bekend dat het onlangs een 44-jarige Alkmaarder en twee mannen van 18 en 20 uit Schagen heeft aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de duinbranden.

De rechter-commissaris bepaalde deze week dat de drie verdachten nog minimaal veertien dagen blijven vastzitten.

Sinds 2009 hebben in het duingebied van de gemeente Bergen 95 branden van verschillende omvang gewoed. De autoriteiten gaan er van uit dat in het gebied een of meerdere pyromanen actief zijn.

Lees meer over:
Tip de redactie