SCHIPHOL - De marechaussee op Schiphol heeft iets na half vijf woensdagmiddag de bemanning van een vliegtuig ontzet van een zeer agressieve Brit.

Dat meldde een woordvoerder van de marechaussee.

De man viel de bemanning om nog onbekende reden aan op een vlucht van Polen naar Groot-Brittannië. Passagiers hielpen de crewleden om te proberen de man te kalmeren. Aan boord waren 157 passagiers.

''Het is een heftig voorval geweest. Door de worsteling ontstond een dreigende situatie'', aldus de zegsman van de marechaussee.

Cockpit

''Naar nu blijkt had een deel van de crew zich zelfs verschanst in de cockpit van het vliegtuig. De gezagvoerder besloot daarom het vliegtuig zo snel mogelijk te laten landen op Schiphol. Er zijn geen gewonden gevallen onder passagiers en bemanning. De agressieve man is wel lichtgewond geraakt.''

Een team marechaussees heeft de Brit in het vliegtuig aangehouden. De politiedienst op de luchthaven onderzoekt waarom de man tot zijn daden is gekomen.

De marechaussee heeft geen indicatie dat er drank in het spel was. Er wordt gekeken naar zijn 'medische toestand' om een verklaring voor zijn gedrag te vinden.

Nazorg

De passagiers en crew zijn inmiddels van boord gehaald en opgevangen. Een aantal heeft een verklaring afgelegd. ''We spreken met ze over wat er is gebeurd en bieden nazorg'', vertelt de woordvoerder. ''Daarna kijken we verder.''