OM wil aanpak misdaad verdubbelen

DEN HAAG - Politie en justitie willen de komende jaren twee keer zo veel criminele organisaties aanpakken dan nu het geval is. ''De aanpak van misdaadorganisaties moet gerichter en intensiever.''

Dat kondigt de baas van het Openbaar Ministerie (OM), Harm Brouwer, aan in het Jaarbericht 2010 dat woensdag is uitgekomen.

''Op dit moment wordt door capaciteitsproblemen gemiddeld slechts een vijfde deel van de criminele groeperingen opgespoord en vervolgd die zich bezighouden met drugshandel, witwassen van crimineel geld en mensenhandel'', constateert Brouwer.

''We gaan met extra inzet ondermijnende criminaliteit als cybercime en misbruik van financiële en handelskanalen aanpakken en het criminele vermogen zo veel mogelijk aanpakken.''

Door de focus op zwaardere misdrijven neemt het OM de laatste jaren minder zaken in behandeling op het gebied van financieel-economische criminaliteit, fraude en milieumisdaad.

Strafzaken

Het OM heeft vorig jaar 20.000 strafzaken (8,7 procent) minder bij de rechtbanken aangebracht dan in 2009. De belangrijkste oorzaken daarvoor zijn de verminderde opsporingscapaciteit bij de politie en de invoering van een nieuw registratiesysteem bij het OM.

Ook de capaciteit van de politie werd beperkt door problemen met het computersysteem. Verder is de politie meer mankracht kwijtgeraakt door evenementen die in goede banen moet worden geleid. ''De verminderde opsporingscapaciteit verklaart grofweg een derde deel van de vermindering.''

Daling criminaliteit

Maar ook de daling van criminaliteit (gemiddeld 1 procent per jaar) heeft volgens justitie een rol gespeeld bij de afname van het aantal vervolgingen van criminelen.

''Als er minder misdrijven worden gepleegd, komen er minder aangiften binnen. Er vinden daardoor minder aanhoudingen plaats.''

Van de burgers van 15 jaar en ouder in ons land wordt jaarlijks ongeveer een kwart slachtoffer van een misdrijf. Ruim een derde van de delicten wordt gemeld aan de politie. Dit levert jaarlijks ongeveer 1,2 miljoen aangiften daarvan op. De politie weet uiteindelijk een kwart van al deze officiële meldingen op te lossen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie