Eventuele huldiging Ajax op Museumplein

AMSTERDAM - Mocht Ajax zondag landskampioen worden, dan krijgen spelers en staf diezelfde avond een officiële huldiging aangeboden op het Museumplein. Dat maakte de gemeente Amsterdam woensdag bekend.

Het evenement begint bij winst om zes uur 's avonds met muziek. Een uur later begint de huldiging en om acht uur is deze afgelopen.

De wedstrijd zelf in de Amsterdam Arena tussen Ajax en FC Twente is niet live te volgen op het Museumplein. Ook elders in de hoofdstad zijn geen grote schermen toegestaan waarop het duel te volgen is.

De gemeente koos na overleg met politie en justitie voor het Museumplein om iedereen de gelegenheid te geven het feest bij te wonen. Ook verkleint het de kans op spontane feesten en huldigingen in de Amsterdamse binnenstad.

De omvang van het plein biedt de mogelijkheid diverse maatregelen te nemen voor een ordelijk verloop. De gemeente rekent op minstens 50.000 Ajax-supporters.

Stadionverbod

De politie treedt direct op bij wangedrag en dit kan leiden tot een stadionverbod. Het Openbaar Ministerie past een lik-op-stuk-beleid toe: iedereen die wordt aangehouden, kan meteen rekenen op een passende straf. Dit kan variëren van een geldboete tot werkstraf of gevangenisstraf.

Om alcoholmisbruik tegen te gaan, verstrekt de gemeente in de stad geen vergunningen voor losse biertaps. Op het Museumplein zullen 's middags geen aparte tenten staan voor de verkoop van dranken en versnaperingen. Bij een huldiging worden enkele straten en bruggen rondom het Museumplein afgezet om de bezoekersstromen in goede banen te leiden. Zo zijn na de huldiging de bruggen naar het Leidseplein afgesloten.

Ajax werd vorig jaar na het winnen van de bekerfinale tegen Feyenoord gehuldigd in de Amsterdam Arena. De gemeente koos toen voor die locatie omdat eerdere huldigingen in de binnenstad vaak uit de hand liepen.

Derde ster

Een woordvoerder laten weten dat nu toch voor het Museumplein is gekozen om eventuele spontane feestjes elders in de stad te voorkomen. Ook wordt Ajax voor de dertigste keer landskampioen, als de voetbalclub de wedstrijd zondag wint.

''Dat betekent voor Ajaxfans een derde ster'', aldus de zegsman. ''We willen een huldiging die zo breed mogelijk toegankelijk is. Bij de Arena moet je toch eerst een kaartje hebben en het is lastiger om er te komen.''

Lees meer over:
Tip de redactie