OV Rotterdam staakt

ROTTERDAM - In Rotterdam hebben woensdag tijdens de ochtendspits medewerkers van vervoersbedrijf RET gestaakt. Doordat deze honderden actievoerders het werk neerlegden, reden er geen bussen, trams en metro's.

Volgens RET en vakbond FNV Avakabo verliep de staking rustig en waren veel mensen op de hoogte van de actie.

De actievoerders legden tot half negen het werk neer, maar het duurt vermoedelijk nog tot een uur of tien eer het openbaar vervoer weer volop rijdt.

Het was voor de medewerkers van de RET de derde actiedag in hun verzet tegen een bezuiniging van 120 miljoen euro op het stadsvervoer.

Ook demonstreren ze tegen de verplichte aanbesteding van het stadsvervoer. Beide maatregelen leiden volgens de bonden tot overvolle voertuigen, langere wachttijden en minder veiligheid in het openbaar vervoer.

Spits

Nieuw is dat de deze actiedag nu tijdens de spits plaatshad. Donderdag en vrijdag wordt er achtereenvolgens gestaakt tijdens de ochtendspits in Den Haag en Amsterdam.

De bonden in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gaan vrijdag met elkaar in gesprek of er meer en hardere acties nodig zijn. Bestuurder Eric Vermeulen zei acties over hele dagen niet uit te sluiten.

Fusie

Stadsvervoerders RET in Rotterdam en HTM in Den Haag onderzoeken de mogelijkheid van een fusie. In het verleden onderzochten de partijen al vaker een samenwerking, maar die gesprekken liepen altijd spaak.

Dit bevestigde RET-directeur Pedro Peters woensdag tijdens de derde stakingsdag van RET-medewerkers in Rotterdam.

Volgens Peters zitten de directies om tafel, maar moet daarover ook met de verantwoordelijk wethouders worden gepraat. Den Haag en Rotterdam zijn eigenaar van de vervoersbedrijven.

Vruchtbare bodem

Peters denkt dat er ''een vruchtbare bodem is voor verregaande samenwerking'', maar stelde ook dat een fusie een een heel ingrijpend proces is.

De directeur meent dat een fusie serieus geld kan opleveren, maar de klappen van de voorgenomen bezuinigingen nooit helemaal kan opvangen. RET en HTM bekijken onder meer of een hoofdkantoor en een technische afdeling voor beide bedrijven haalbaar is.

Volg reacties op Twitter via NUlive

OV Rotterdam staakt

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie