Kritische geluiden op informatieavond Inholland

AMSTERDAM - Ongeveer 450 mensen hebben dinsdag een eerste informatiebijeenkomst bijgewoond van hogeschool Inholland. De bijeenkomst was volgens bestuursvoorzitter Doekle Terpstra heftig, emotioneel en confronterend.

Inholland kwam de afgelopen tijd flink onder vuur te liggen. Een kleine twee weken geleden werd bekend dat een aanzienlijk deel van de studenten van vier opleidingen van Inholland onterecht een diploma heeft gekregen.

De Inspectie van het Onderwijs heeft de opleidingen Bedrijfseconomie en Media en Entertainment Management in Haarlem en Commerciële Economie en Vrijetijdsmanagement in Diemen aangemerkt als 'zeer zwak'.

Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) kondigde vervolgens aan de accreditatie van deze opleidingen in te willen trekken.

Goede weg

Terpstra liet, nadat de resultaten uit het rapport bekend waren geworden, in een reactie weten ervoor garant te staan dat er geen ondermaats presterende studenten meer met een diploma de deur uitlopen. Hij gaf daarbij aan blij te zijn dat het rapport erkent dat Inholland inmiddels op de goede weg is met verbeteringen.

De 450 deelnemers aan de bijeenkomst dinsdagavond waren zowel studenten als ouders, die zeer kritisch en uitgesproken waren, aldus Terpstra, die tijdens de avond de ontwikkelingen binnen Inholland toelichtte. "We hebben studenten en ouders niet in alle opzichten kunnen overtuigen, maar dat is ook logisch."

Vertrouwen in aanpak

Wel was er volgens hem vertrouwen in de aanpak van het bestuur. "Er zit onzekerheid bij. Studenten willen de zekerheid van een baan. Maar die kan ik niet geven. Die garantie kan bij geen enkele opleiding worden gegeven." Terpstra noemt de onzekerheid die studenten voelen 'schrijnend'.

Tegelijkertijd is het volgens Terpstra 'fascinerend' om te zien dat studenten ondanks de reputatieschade trots zijn op hun school. "Zo stelde iemand voor de naam Inholland te veranderen. Daarvoor kreeg die persoon applaus. Maar iemand anders gaf aan dat absoluut niet te willen, waarna net zo hard geapplaudisseerd werd."

Goede opleidingen

De bestuursvoorzitter twijfelt er niet aan of het goed komt met de hogeschool. "We zitten in zwaar weer, maar deze hogeschool gaat tot de betere van Nederland behoren."

Hij tekent daarbij aan dat de Inspectie van het Onderwijs weliswaar zeer kritisch is over vier opleidingen, maar dat Inholland ook opleidingen kent 'die het hartstikke goed doen'.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie