Regio's niet goed voorbereid op natuurbrand

HILVERSUM - Veel veiligheidsregio's in Nederland zijn niet goed voorbereid op de bestrijding van natuurbranden. De Inspectie van Openbare Orde en Veiligheid onderzocht tien regio's en concludeerde dat er acht tekortschieten als er in hun gebied een brand in een natuurgebied zou uitbreken.

Dat zei een hooggeplaatste medewerker van de inspectie dinsdagavond in het tv-programma EenVandaag.

Het programma heeft een rapport in handen van de inspectie over de bestrijding van natuurbranden. Toenmalig staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld kondigde dit onderzoek in augustus vorig jaar aan.

Uit het rapport blijkt een weinig adequate voorbereiding en aanpak bij natuurbranden. De kennis over bosbrandbestrijding is gering, een natuurbrand wordt op te veel verschillende manieren bestreden en afspraken over de aanvraag van materieel zijn er niet.

Samenwerking

De inspectie ziet ook te weinig samenwerking tussen hulpverleningsdiensten en natuurbeheerders en -gebruikers. De natuur gaat nu zoveel mogelijk haar eigen gang, waardoor volgens de brandweer bossen dicht groeien en dood hout blijft liggen. Het hout is brandstof voor een flinke brand.

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) kunnen grote natuurbranden alleen bestreden worden als veiligheidsregio's samenwerken. De brandweerkorpsen hebben nu geen eenduidige manier van bestrijding.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie