Amsterdam wil misbruik overal tegengaan

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam wil dat ook andere sectoren dan de kinderopvang zich meer inzetten om kindermisbruik te voorkomen. Daarbij valt te denken aan het basisonderwijs, leerlingenvervoer en sportverenigingen.

Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een uitgebreide reactie op het rapport van de commissie-Gunning die hij naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

Deze commissie presenteerde vorige maand haar conclusies over de grote misbruikzaak in Amsterdam. Het rapport gaat erover hoe het mogelijk was dat hoofdverdachte Robert M. jarenlang kinderen kon misbruiken op de crèches waar hij werkte.

Organisaties die subsidie van de gemeente krijgen om activiteiten voor kinderen te organiseren, moeten in de toekomst een beleid voor preventie van misbruik hebben. Iedereen die met kinderen werkt, moet een verklaring omtrent gedrag hebben. Dat geldt ook voor vrijwilligers.

Toezicht

Eerder kwam Amsterdam al met een eerste, korte reactie op het rapport van de commissie-Gunning. Daarin stond onder meer dat de gemeente beter toezicht zal houden op kinderdagverblijven en dat er een coördinatiepunt komt waar alle meldingen van kindermisbruik samenkomen.

Het college van burgemeester en wethouders wil snel om de tafel met kinderopvangorganisaties en oudercommissies om het te hebben over het voorkomen van misbruik. Woensdagochtend praat de gemeenteraad over het rapport van de commissie-Gunning.

Robert M. heeft inmiddels bekend 85 kinderen te hebben misbruikt. Dat zou hij niet alleen hebben gedaan op de drie Amsterdamse crèches waar hij werkte, maar ook tijdens het babysitten. Naast M. is er nog een aantal andere verdachten, onder wie zijn man.

Lees al het nieuws over de zedenzaak in Amsterdam

Lees meer over:
Tip de redactie