'Zomer begint warm en eindigt nat'

AMSTERDAM - De zomer van 2011 begint, in navolging van het warme droge voorjaar, met bovengemiddelde temperaturen. In de loop van juli en in augustus wordt het weer grimmiger en gaat er meer neerslag vallen, zo voorspellen meteorologen van Weeronline.nl.

De zomer gaat volgens de weerdienst bovendien vroeg van start. Net als in de zomermaanden juni, juli en augustus, lijkt de temperatuur in de laatste lentemaand mei boven het zomerse gemiddelde van ruim 21 graden in De Bilt uit te gaan komen.

“Maar in de tweede helft van de zomer betalen we de prijs”, zegt Rolf Schuttenhelm van Weeronline.nl woensdag. De klimaatanalist voorspelt dat wanneer de temperatuur van de Noordzee medio juli stijgt, ook de hoeveelheid regen zal toenemen.

Vanaf dat moment zijn flinke stortbuien mogelijk en zakt de temperatuur wellicht iets, al blijft de warmte bovengemiddeld.

Droogte

De hoeveelheden neerslag in juli en augustus lijken overigens niet voldoende te zijn om de droogte die deze lente is ontstaan te compenseren.

Weeronline.nl: “Door de hoge temperaturen vindt er ook meer verdamping plaats. En dan kan het neerslagtekort maanden in stand blijven.” De meteorologen sluiten echter niet uit dat de regen in augustus lokaal tot wateroverlast leidt.

Schuttenhelm zegt vrij zeker te zijn van de juistheid van de voorspellingen. “Net als bij de vooruitzichten op de lente dit jaar, zijn ook nu de meeste modellen met elkaar in overeenstemming.”

Tendens

Volgens Schuttenhelm past het beeld van de aanstaande zomer in de tendens van de afgelopen jaren dat een warme droge lente leidt tot een vroeg begin van een relatief warme zomer.

Ook de tweedeling in het seizoen, een warme droge start en een omslag in juli, past in de trend van voorgaande jaren.

Bekijk het actuele weerbericht op NU.nl/weer.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie