Rijkswaterstaat houdt rivieren extra in de gaten

ARNHEM - Rijkswaterstaat en de waterschappen houden het waterpeil in de rivieren en in het IJsselmeer en het Markermeer goed in de gaten in verband met de droogte en lage waterstanden.

Dat lieten de Rijkswaterstaat en de waterschappen dinsdag weten. De regenbuien van vandaag en gisteren werken het neerslagtekort niet weg.

De Rijn bij Lobith en de Maas bij Luik staan zeer laag voor de tijd van het jaar. Bij Lobith stroomt via de Rijn 975 kubieke meter water per seconde het land binnen, waar 2300 kubieke meter normaal is in mei.

Alleen in 1921 stond het water lager. De Maas voert per seconde 80 kubieke meter water aan, 100 kubieke meter minder dan gewoonlijk.

IJssel

De vaargeul op de IJssel is erg smal, aldus Rijkswaterstaat. Daarom is het in een aantal bochten voor tegemoet schepen verboden om elkaar te passeren. De vaargeul tussen Arnhem en Zutphen is door de lage waterstand veel smaller dan normaal.

Bij sluizen kunnen schippers te maken krijgen met wachttijden.

Het waterpeil in het IJsselmeer en Markermeer is nog in orde. Bij aanhoudende droogte zal de waterstand in de rivieren nog wat verder zakken, is de verwachting. Daarentegen neemt de behoefte aan water in de landbouw komende tijd toe, voorspelt Rijkswaterstaat.

Beregeningsverbod

Het Waterschap Vallei en Eem heeft een beregeningsverbod afgekondigd. Mogelijk gaan de komende dagen ook andere waterschappen daartoe over. Ook houden waterschappen de dijken in de gaten.

Door het lage waterpeil en het droge weer zijn de dijken gevoelig voor uitdroging.

Code rood

Door de regenbuien van maandag is code rood wegens zeer groot brandgevaar op de Veluwe en in de provincie Utrecht dinsdag ingetrokken. Daar geldt nu code oranje.

In het noorden van Limburg en het noordoosten van Noord-Brabant is code rood nog wel van kracht.

Volgens de hulpdiensten moet er nog veel regen vallen voordat het gevaar voor natuurbranden helemaal is geweken.

Droogte in Nederland

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:
Tip de redactie