Buien verjagen code rood

ARNHEM - Door de regenbuien van maandag is code rood wegens zeer groot brandgevaar op de Veluwe en in de provincie Utrecht dinsdag ingetrokken. Daar geldt nu code oranje.

In het noorden van Limburg en het noordoosten van Noord-Brabant is code rood nog wel van kracht, meldden de hulpdiensten via www.natuurbrandgevaar.nl.

In de provincie Utrecht wordt hoogstwaarschijnlijk deze week nog teruggeschaald naar code geel, al duurt het volgens een woordvoerster nog wel even voordat ''de natuur is verzadigd met het water''.

Code rood werd vorige week in grote delen van Midden- en Oost-Nederland van kracht. Ondanks de regen van maandag blijft er gevaar voor natuurbranden bestaan in de gebieden waar code oranje geldt. Stoken, roken en andere vormen van open vuur blijven daarom verboden.

Nieuwe maatregelen

Ook zijn er nieuwe maatregelen nodig tegen de droogte. Rijkswaterstaat en de waterschappen overleggen dagelijks met elkaar hierover, zo heeft staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) dinsdag laten weten.

De buien die gaan vallen, zijn niet voldoende om de neerslagtekorten weg te werken. De rivierafvoeren en grondwaterstanden nemen langzaam verder af, aldus Atsma. Hij houdt rekening met maatregelen die gevolgen kunnen hebben voor de scheepvaart.

Donderdag komt de Landelijke Commissie Waterverdeling weer bij elkaar.

Lees meer over:
Tip de redactie