Jeugdzorg in verlegenheid door fax op rommelmarkt

AMSTERDAM - Documenten met gevoelige gegevens van Bureau Jeugdzorg in Zeeland stonden op een fax die op een rommelmarkt te koop werd aangeboden.

Dat meldt Omroep Zeeland. Waarnemend directeur van Bureau Jeugdzorg Loek Schipper geeft toe dat dat niet kan en dat de zaak tot de bodem wordt uitgezocht.

De fax was afkomstig van een bedrijf in Ritthem, een klein dorp bij Vlissingen. Op de rol thermisch papier van het faxapparaat stonden rechtbankdocumenten.

Die hadden betrekking op een psychologisch onderzoek dat gedaan was bij een meisje dat bij een misdaad betrokken was. De fax was verstuurd in 2008.

Er zitten volgens de regionale omroep ook stukken bij over de familie van het Meisje van Nulde. Dat meisje werd in 2001 vermoord door haar moeder en de vriend van haar moeder. Daarvoor werd de moeder veroordeeld tot zes jaar cel.

Verkeerd nummer

Schipper kon niet aangeven hoe de documenten op een fax van een bedrijf terechtkwamen. Mogelijk is er een verkeerd nummer ingetoetst, of lag er een legitiem verzoek om ze naar dat nummer te sturen.

Dat vertrouwelijke documenten aan externe faxnummers verstuurd worden is volgens hem niet ongebruikelijk. Bureau Jeugdzorg geeft instructies aan het personeel over het omgaan met gevoelige gegevens, bijvoorbeeld als een pc wordt weggedaan, zegt Schipper.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie