Eikenprocessierups zorgt al voor overlast

AMSTERDAM - De eikenprocessierups kan vanaf deze week voor overlast zorgen. De rupsen hebben nu al de beruchte brandharen die flinke irritaties kunnen veroorzaken, meldt natuurbericht.nl maandag.

Door het warme voorjaar is dat een stuk eerder dan normaal.

Dat de rups er dit jaar vroeg bij is, was al langer duidelijk. Begin april kwamen de eerste eipakketjes uit. De eitjes hebben volgens deskundigen van het Eikenprocessierups Kenniscentrum een 'extra impuls' gekregen door de hoge temperaturen van de afgelopen tijd.

De ontwikkeling van de rups verloopt volgens het kenniscentrum 'bijzonder snel' door 'aanhoudende warmte en het voedselaanbod van eiken die in de tweede helft van april al volledig in blad stonden'.

Luchtwegen

De brandharen die irritaties kunnen veroorzaken verschijnen pas nadat de rupsen zich voor de derde keer verveld hebben. De haartjes worden verspreid door de wind, wat klachten variƫrend van heftige jeuk tot ernstige irritaties aan de ogen en de luchtwegen kan opleveren. Vorig jaar zorgden de rupsen pas eind mei voor overlast.

Doordat de rups zich dit voorjaar zo vroeg heeft ontwikkeld, hebben groenbeheerders waarschijnlijk nog niet alle bespuitingen ter bestrijding van het dier uitgevoerd.

Lees meer over:
Tip de redactie