AMSTERDAM - De Rotterdamse politie heeft zondag rond de bekerfinale tussen Ajax en FC Twente 47 mensen aangehouden. Het ging om zaken als baldadigheid, vernieling en belediging, laat een politiewoordvoerder weten.

De sfeer in de bijna volle Kuip tijdens het door Twente gewonnen duel was volgens haar 'heel goed'.

Zowel supporters van Ajax als van Twente waren met in totaal vierhonderd bussen naar Rotterdam gekomen. Ajax-fans vernielden twee bussen, reden voor de busmaatschappij om twaalf bussen leeg naar Amsterdam te laten terugrijden.

De ongeveer vierhonderd fans die hierin zouden worden vervoerd, zijn op een extra ingezette trein gezet.

262 bussen

Vanuit Twente waren zondagochtend 262 bussen met supporters vertrokken. Uit Amsterdam kwamen 138 bussen en vijf treinen. Tijdens het vertrek uit Amsterdam bleek een aantal supporters shirts met een discriminerende tekst of afbeelding te dragen.

Na overleg met het Openbaar Ministerie werd besloten dat als de supporters deze shirts voor aankomst in Rotterdam zouden uittrekken, er geen boetes zouden worden opgelegd. In Rotterdam is geen discriminerend T-shirt aangetroffen.

Begeleiding

Een bus met Ajax-supporters werd tijdens de rit naar Rotterdam onder begeleiding van de ME uit de colonne gehaald. Het noodluik van de bus was vernield en er zouden blikjes naar buiten zijn gegooid. Een 18-jarige man is aangehouden. De overige supporters mochten verder naar de Kuip.

Rond 17.30 uur noteerde de politie de namen van vijftig Feyenoord-supporters, die in een kroeg aan de 2de Rosestraat waren samenkomen.

Onder hen enkele leden van de harde kern. Om escalatie te voorkomen heeft de mobiele eenheid de groep omsingeld. Zes supporters zijn aangehouden voor onder meer belediging.