ROTTERDAM - Zeecontainers uit Japan worden vanaf vrijdag extra gecontroleerd op radioactiviteit na falen van de douane donderdag.

Alle containers worden nu twee keer gemeten voordat ze worden vrijgegeven. Dat meldde een woordvoerder van de douane vrijdag.

Aanleiding is de besmette container uit Japan die donderdag niet direct werd opgemerkt door een douanier.

Dat het alarm wel degelijk was afgegaan, werd pas later door een douanier opgemerkt. De container stond toen al bij de transporteur.

Havengebied

Daar is de container opnieuw gecontroleerd, maar toch weer vrijgegeven omdat de douanier geen radioactiviteit mat. Pas bij aankomst bij de verlader, ook in het havengebied, werd door een particulier bedrijf radioactiviteit geconstateerd.

De douane is toen opnieuw, samen met de VROM-Inspectie, naar de container gereden. Daar werd wel radioactiviteit gemeten die boven de veilige grens van 4 Bq zat. Er werd tussen de 6 en 33 Bq gemeten. Dat het particulier bedrijf een hogere straling mat dan de douaniers, komt volgens de woordvoerster omdat het bedrijf een andere meeteenheid gebruikte.

Alarm

De woordvoerster geeft toe dat de douane heeft gefaald, omdat het alarm in eerste instantie wel was afgegaan. Toch ondernamen de betrokken douaniers geen actie.

Hoe dat heeft kunnen gebeuren, wordt nu uitgezocht. Dat er bij het transportbedrijf niks werd geconstateerd, kwam omdat de ''container wat ongelukkig stond".

NVWA

De nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (nVWA) ziet niets in het voorstel van verladersorganisatie EVO om Japanse containers te voorzien van een inspectierapport, waaruit blijkt dat de container niet radioactief besmet is.

Zo'n rapport voegt niets toe, zei een woordvoerster vrijdag. De nVWA, die de controle op containers en lading uit Japan coördineert, meent dat de huidige controle op zich afdoende is.

De nVWA heeft inmiddels tientallen monsters onderzocht. Daarbij ging het zowel om voedingsproducten als non-food. Tot nu toe is geen besmetting geconstateerd, aldus de woordvoerster.