AMSTERDAM - De pro-Palestijnse activiste Gretta Duisenberg, die woensdagavond werd verwijderd uit een restaurant in Amsterdam omdat ze de twee minuten stilte voor de nationale dodenherdenking zou hebben verstoord, had al vaker voor overlast gezorgd.

Dat zegt eigenares Wilmar te Winkel van restaurant l'Entrecôte et les Dames donderdag tegen de Amsterdamse stadszender AT5. Duisenberg, die met haar dochters zat te eten, zou volgens Te Winkel om acht uur "ongeduldig" zijn geworden, en dat luidkeels hebben geuit. Daarbij viel ze volgens de de restauranthoudster van haar stoel.

Te Winkel besloot haar te verzoeken het restaurant te verlaten. "Dat wilde ze niet. Toen is ze alle tafels langsgegaan om haar verhaal te doen over hoe erg het was met de Palestijnen, wat daar gebeurde." Uiteindelijk werd Duisenberg door de politie uit het restaurant gezet.

Volgens Te Winkel zorgde Duisenberg al eerder voor overlast in het restaurant in Amsterdam-Zuid. Ze zou bij een eerdere gelegenheid met een joodse gast "schreeuwende ruzie" hebben gemaakt, waarbij ze "vreselijke dingen" zou hebben gezegd. "Mevrouw Duisenberg ziet altijd wel kans om voor een opstootje te zorgen," aldus Te Winkel.

Hetze

Duisenberg zegt zich niet te herkennen in het door de media geschetste beeld van het incident. In een vrijdagochtend verschenen persverklaring stelt zij dat de berichtgeving ''het karakter van een hetze'' kreeg.

Volgens Duisenberg was ze bij het binnenkomen van het restaurant niet op de hoogte gesteld van ''de daar kennelijk gebruikelijke procedure rond het in acht nemen van de twee minuten stilte''. Toen mensen gingen zitten, kreeg Duisenberg de indruk dat de twee minuten voorbij waren en begon zij te spreken.

"Ik heb niet op mijn horloge gekeken, maar zag dat er mensen die voor de ceremonie waren opgestaan, gingen zitten. Ik zei toen dat ik het fantastisch vond dat iemand dit had aangegeven om het zo te doen."

Duisenberg sprak woensdagavond van een "schande. Ik ben niet welkom, terwijl ik niets doe". Duisenberg wil aangifte doen.