AMSTERDAM  - Het traditionele 5 meiconcert op de Amstel in Amsterdam heeft donderdagavond de 66e viering van Bevrijdingsdag afgesloten. Koningin Beatrix, premier Mark Rutte en andere hoogwaardigheidsbekleders woonden het bij.

Het concert vond niet zoals in voorgaande jaren plaats op een drijvend podium, maar op de Jan Vinckbrug over de Nieuwe Prinsengracht.

Een van de redenen daarvan was dat de organisatie het podium meer wilde opnemen in het decor van de Amstel. De tweehonderd gasten zaten wel op een drijvende tribune. Daarnaast genoten veel mensen van de muziek vanaf de kade of in bootjes op het water.

Gelders Orkest

Het 5 meiconcert werd dit jaar verzorgd door het Gelders Orkest onder leiding van de Oostenrijkse dirigent Sascha Goetzel.

Het muziekoptreden begon met een ouverture gearrangeerd door Rogier Bosman. Verder waren er stukken van onder anderen Ravel en Strauss te horen.

Ook sopraan Annemarie Kremer, zanger Alain Clark en zangeres Wende verschenen op het podium. Net als ieder jaar kwam het concert tot een einde met We’ll meet again van Ross Parker en Hughie Charles.

Extra veiligheidsmaatregelen

Net als tijdens de Nationale Herdenking op de Dam op woensdag golden ook tijdens het 5 meiconcert extra veiligheidsmaatregelen. Zo was het verboden om het concert vanaf het balkon of dak van een aantal huizen in de omgeving te bekijken.

Ook had de politie extra bevoegdheden. Zo kon ze personen uit het gebied verwijderen.

Volgens de politie is de bevrijdingsdag in Amsterdam 'rustig en ordelijk' verlopen.

Bevrijdingsfestivals

De bevrijdingsfestivals in verschillende steden in Nederland hebben donderdag tienduizenden bezoekers getrokken.

Het festival in Amsterdam heeft donderdag ongeveer 40.000 bezoekers getrokken. Dat liet de organisatie weten. Het hoofdpodium stond op de Dam. Daar traden artiesten op als Waylon en Perquisite. Ook waren er podia op het nabijgelegen Beursplein en het plein aan de Nes.

Utrecht en Zwolle

Het Bevrijdingsfestival Utrecht in Park Transwijk werd donderdagmiddag te druk en moest de poorten daarom tijdelijk sluiten. Er kwamen ruim 30.000 mensen naar de Domstad om de vrijheid te vieren. Volgens de organisatie was dat net iets minder dan vorig jaar.

De organisatie van het bevrijdingsfestival in Zwolle kon donderdagavond geen bezoekersaantal noemen. Een woordvoerster schatte dat er dit jaar iets minder mensen waren dan vorig jaar, toen kwamen er tussen de 145.000 en 150.000 mensen naar het bevrijdingsfestival in de Overijsselse stad.

Dit jaar was er een podium minder en was het terrein waarop het festival werd gehouden wat kleiner.

Festivalgangers konden tot laat donderdagavond feesten.

Bekijk alle foto's van Bevrijdingsdag op NUfoto

Lees berichten over 5 mei van Twitter op NUlive