LEEUWARDEN - De rechtbank in Leeuwarden heeft dinsdag de 26-jarige Sietske H. uit Nij Beets veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar wegens het doden van haar vier kinderen.

Ze bracht de baby’s, drie meisjes en een jongetje, direct na hun geboorte door verstikking om het leven. In het eerste geval gaat het volgens de rechtbank om kinderdoodslag, de andere drie keer om kindermoord.

De rechtbank vindt de zaak zo ernstig en schokkend dat alleen een maximumstraf op zijn plaats is.

Hoger beroep

Sietske H. gaat in hoger beroep. Dat heeft haar advocate Barbara Klunder gezegd.

De advocate betitelt de straf als ''het maximum van het maximum''. H. is volgens Klunder ''vreselijk geschrokken''.

Voldoende bewijs

Volgens rechtbankvoorzitter Bert Dölle leveren de verklaringen van Sietske H. voldoende bewijs dat de vier kinderen levend zijn geboren en dat zij hen vervolgens door verstikking om het leven heeft gebracht.

''Verdachte is tot drie maal toe opnieuw zwanger geworden en heeft er driemaal voor gekozen ook deze zwangerschappen en bevallingen geheim te houden. Er kan niet anders worden geconcludeerd dan dat verdachte telkens reeds voorafgaand aan de bevallingen het besluit heeft genomen om de kinderen na de geboorte van het leven te beroven.''

Tbs

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden ook twaalf jaar gevangenisstraf. Het OM had ook tbs willen eisen, maar zag daarvan af. Bij H. kon geen stoornis worden vastgesteld, omdat ze weigerde mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Door deze weigering ''moet de rechtbank ervan uitgaan dat de feiten de vrouw volledig zijn toe te rekenen'', aldus Dölle.

De kindjes werden in de jaren 2003-2009 geboren. H. beviel telkens alleen op haar slaapkamer, zonder dat haar omgeving iets in de gaten had. De lijkjes bewaarde ze in koffers op de zolder van haar ouderlijk huis in het Friese dorpje.

Lees hier een verslag van de rechtbankzitting