AMSTERDAM - Amsterdam treft tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam en bij het Bevrijdingsconcert op 5 mei op de Amstel extra veiligheidsmaatregelen om alles in goede orde te laten verlopen.

Zo heeft het Rijk de dodenherdenking aangemerkt als nationaal evenement en wordt er nauw samengewerkt met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb). Dat maakte de gemeente maandag bekend.

Op de Dam staan woensdag eveneens speciale dranghekken die veiliger zijn bij grote mensenmassa's. Dit naar aanleiding van de paniek die vorig jaar ontstond toen tijdens de twee minuten stilte een man vanuit het niets luidkeels begon te schreeuwen.

De mensenmenigte begon te rennen, waardoor ruim zestig aanwezigen gewond raakten. Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima moesten in veiligheid worden gebracht.

Herkenbaar

Ook zorgt de gemeente dat EHBO'ers beter herkenbaar zijn op de Dam. Zoals ieder jaar geldt er een noodverordening waardoor de politie op 4 en 5 mei extra bevoegdheden heeft. Zo kan ze indien nodig personen uit de daartoe aangeduide veiligheidsgebieden verwijderen.

De maatregelen gaan op 4 mei om 16 uur in en duren die dag tot 21 uur.

Tussen 19.30 uur en 21 uur mogen omwonenden zich niet op balkons, in loggia of op daken begeven die direct uitzicht hebben op het monument op de Dam. Ook moeten zoals ieder jaar ramen en deuren gesloten blijven.

Cel

Overigens zit de 40-jarige zogenoemde Damschreeuwer de komende tijd in de cel. Hij werd op 28 maart aangehouden op verdenking van winkeldiefstal en verblijft in afwachting van een speciale rechtszitting voor veelplegers achter slot en grendel.

De zegsman gaf toe dat het de politie wel goed uitkomt dat hij op 4 mei achter slot en grendel zit.

5 mei

Op 5 mei gelden de veiligheidsmaatregelen vanaf 18 uur tot 24 uur in het gebied rond het concertpodium, zowel op het water als langs de kant.

Ook hier geldt tijdens de optredens een verbod voor een aantal huizen om vanaf het balkon, loggia of dak naar het concert te kijken.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam benadrukte dat het open karakter van beide evenementen behouden blijft.