ALKMAAR - De brandweer ondervindt maandag bij het blussen van de brand in het Schoorlse duingebied zeer veel hinder van de wind. De brand is onder controle, maar het sein brand meester is nog niet gegeven.

Dit zei burgemeester Hetty Hafkamp van de gemeente Bergen maandagmiddag tijdens een persconferentie.

Ze zei dat dit de grootste brand in het duingebied is sinds daar in 2009 regelmatig branden woedden. Er zijn naar schatting tweehonderd brandweermensen actief in het gebied.

Zij krijgen maandagmiddag ondersteuning van honderd man van de landmacht. Het aantal blushelikopters wordt uitgebreid naar vier.

Blusheli's

De blusheli’s zijn sinds maandagmorgen actief. Zondag konden zij niet worden ingezet door de invallende duisternis. De helikopters gaan de brand te lijf met water uit de Noordzee. De manschappen van de landmacht gaan de brandweer ondersteunen.

Ze worden onder meer ingezet bij het omwoelen van de humuslaag om het ondergronds voortwoekeren van het vuur tegen te gaan.

Gevangen

Volgens Hafkamp is volgens nieuwe schattingen van maandag geen 300 maar 200 hectare duinterrein door de brand is verwoest. Ze herhaalde de oproep aan mensen om weg te blijven uit het gebied. Dit om het blussen niet te hinderen. De Schotse hooglanders die in het gebied verbleven, zijn gevangen en in veiligheid gebracht.

Hafkamp benadrukte alle vertrouwen te houden in de politie. Die is al eerder een grootschalig opsporingsonderzoek gestart, maar heeft te maken met een gebied dat uiterst moeilijk is te bewaken.

''Het duinterrein heeft een oppervlakte van 7.200 hectare en je kunt er aan alle kanten in en uit.” De burgemeester kon geen nieuwe informatie geven over de twee verdachten die zondagavond zijn aangehouden.

Burgernet

Hoewel de teller van het aantal kleinere en grotere duinbranden sinds 2009 inmiddels op circa zeventig staat, staat de burgemeester''niet te juichen” om volgens een plan van inwoners een burgerwacht in het leven te roepen. Een optie is volgens haar wel het inzetten van Burgernet.

Hierbij wordt het mobiele telefoonnetwerk gebruikt om inwoners van een gebied in te schakelen om uit te kijken naar bijvoorbeeld een duidelijk omschreven persoon. Volgens Hafkamp worden de mogelijkheden hiervan op dit moment bekeken. 

Schade

Staatsbosbeheer vreest de schade aan de natuur die de brand veroorzaakt. Een woordvoerster zei maandag dat door het broedseizoen veel dieren ten prooi vallen aan de vlammen.

Ook is veel bijzondere flora en fauna verwoest. De brand die zondag uitbrak, heeft volgens haar globaal een spoor getrokken van het Vogelmeer richting de Kerf, de 'inham' in de duinen halverwege Bergen aan Zee en het strand van Schoorl.

Onderweg passeerde het vuur heidegebieden, bossen en stuifduinen. Door de landschappelijke variatie leven in de Schoorlse duinen veel bijzondere dieren, zoals de groene specht, de houtsnip, de nachtzwaluw en de zandhagedis.

Grote vrees is er bij Staatsbosbeheer ook over het lot van een zeer oud bos in het duingebied.

Eerste prioriteit

Volgens een woordvoerster van Staatsbosbeheer is een definitief beeld pas te geven wanneer de brand is geblust. ''Onze boswachters hebben het nu vooral druk met het assisteren van brandweer en politie. Zodra het vuur uit is, is hun eerste prioriteit het gebied in te gaan en de schade op te nemen.''

Het Schoorlse duingebied werd zondag tegen de avond getroffen door een grote brand, nadat kort ervoor ook al brand was uitgebroken in de duinen ten noorden van Petten, bij Sint Maartenszee. Deze laatste brand werd zondagavond al bedwongen. In Schoorl was het vuur maandagochtend onder controle. Het sein brand meester is nog niet gegeven. Naar schatting is 300 hectare natuurgebied in vlammen opgegaan.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer ondervindt ook hinder van de brandweer. Buslijn 151 van Connexxion kan niet de gebruikelijke route langs Schoorl, Groet en Camperduin rijden. De busdienst wordt omgeleid via Petten.

Het strand in de gemeente Bergen is afgezet op het gedeelte tussen Schoorl aan Zee en Hargen aan Zee.

De politie heeft zondagavond in Bergen aan Zee twee mannen van 19 en 20 jaar uit Alkmaar aangehouden wegens mogelijke betrokkenheid bij de brand. Twee 15-jarige jongens die eerder al waren opgepakt, zijn vrijgelaten. Zij hebben niets met de brand te maken.

Bekijk alle lezersfoto's van de duinbrand op NUfoto