AMSTERDAM - Loverboys worden steeds grover bij het ronselen van meisjes in jeugdinstellingen. De jonge pooiers dringen met geweld en bedreigingen panden binnen, sluiten meisjes op in hun eigen kamer of infiltreren als uitzendkracht.

Dat schrijft het AD maandag op basis van een rapport van Limburgse jeugdzorginstellingen.

Volgens de instellingen verleggen loverboys uit de Randstad hun werkveld meer naar de provincie en kiezen ze vaker meisjes van rond de 18 jaar.

Ze zouden in België of Duitsland als seksslavin worden ingezet, of als drugsrunner. De instellingen melden incidenten vaak niet en weinig slachtoffers durven aangifte te doen.

Stichting Gastenhof schrikt van de agressie en het geweld. "Ze komen aan de deur en als het personeel niet open doet, trappen ze die gewoon in", zegt Ben van Broeckhoven van de stichting in de krant. Ook de Vereniging Orthopedagogische Behandelcentra ziet de intimidatie en ronselmethodes verharden.

Inpalmen

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel schreef eerder al dat loverboys steeds sneller overgaan tot geweld en chantage. De tijd dat ze slachtoffers maandenlang inpalmden met cadeautjes en verliefd lieten worden is verleden tijd.

Volgens de Stichting Stop Loverboys willen ze meisjes tegenwoordig direct aan het 'werk' zetten.