AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft zaterdag 198 mensen aangehouden. Dat gebeurde hoofdzakelijk voor openbare dronkenschap, vernieling, mishandeling en openlijke geweldpleging. Volgens de hoofdstedelijke politie is Koninginnedag 2011 druk bezocht en beheersbaar verlopen.

Vooral op pleinen met evenementen verzamelden zich drommen mensen. ''De combinatie van grote aantallen mensen en drank leidde daar tot meerdere vechtpartijtjes" , liet de politie zaterdagavond weten.

De politie moest op het water enkele keren ingrijpen. In 54 gevallen werd er beslag gelegd op geluidsapparatuur en alcohol.

De politie hield twee mensen aan, een voor het varen onder invloed en een voor belediging. Twee mensen raakten te water. Verder waren er diverse kleine aanvaringen en zonken twee vaartuigen.

In de nacht vooraf aan Koninginnedag hield de politie in de stad 89 mensen aan.

Rotterdam

In de regio Rotterdam-Rijnmond  heeft de politie 56 mensen aangehouden tijdens Koninginnedag. Dat meldde de politie zondag.

De mensen werden aangehouden voor uiteenlopende feiten, zoals vernieling, openbare dronkenschap, vechtpartijtjes en het niet kunnen tonen van een identificatiebewijs.

Volgens een woordvoerder van de politie was de situatie tijdens de feestdag onder controle. ''We hebben van te voren gecommuniceerd wat de spelregels waren. We hebben ons tolerant opgesteld en dat heeft effect gehad.''

Mobiele Eenheid

Toch moest de Mobiele Eenheid ingrijpen op een kermisterrein in Barendrecht, nadat feestgangers met elkaar op de vuist waren gegaan. Er waren enkele charges nodig om de orde te herstellen: vier mensen werden opgepakt.

Later werden er nog eens drie mensen aangehouden wegens belediging, meldde de politie.

Bekijk lezersfoto's van Koninginnedag op NUfoto

Stuur jouw Koninginnedagfoto naar NUfoto

Koninginnedag Amsterdam