RIJSWIJK - Verschillende steden lopen zaterdagmiddag zo vol met bezoekers van de Oranjefeesten dat de politiekorpsen mensen via twitter aanwijzingen geven over waar wel of niet te komen. 

De gemeente Amsterdam kijkt terug op een drukke, maar positief verlopen Koninginnedag. Naar schatting kwamen 800.000 bezoekers voor het feest naar de hoofdstad, evenveel als vorig jaar. Burgemeester Eberhard van der Laan spreekt van een prettige en gemoedelijke dag.

''De drukte concentreerde zich in de Jordaan en op de pleinen'', aldus de woordvoerster. Zo was het Rembrandtplein ''ouderwets vol'', evenals het Museumplein waar Radio 538 het Koninginnedagfeest hield.

Op het hoogtepunt waren op het Museumplein 150.000 bezoekers, volgens de organisatie. Dj Armin van Buuren draaide tot 21.00 uur en sloot de boel af.

Aanhoudingen

Over het aantal aanhoudingen gedurende de dag kon de Amsterdamse politie nog niet veel kwijt, maar het zijn er zeker meer dan honderd.

Dat aantal loopt gedurende de avond nog op. ''Nog lang niet iedereen is naar huis. Voor ons is de dag nog niet voorbij'', aldus een politiewoordvoerster.

Rotterdam

De politie Rotterdam heeft zaterdag rond vier uur met klem het advies gegeven om niet meer met de auto naar de activiteiten in de binnenstad te komen. Dat heeft een woordvoerder gemeld.

''Het aantal bezoekers in de stad is niet extreem, maar ze komen wel bijna allemaal met de auto’’, legt hij uit. ''We willen grote problemen op de wegen rond de stad en in de binnenstad graag voor zijn.’’ De politie adviseert feestvierders derhalve met de trein naar Rotterdam te komen.

De ANWB meldt dat het verder zaterdag ''zeer rustig’’ op de Nederlandse wegen is. ''In de ochtenduren waren er alleen een paar files naar het zuiden’’, aldus een woordvoerder.

Eindhoven

Over Eindhoven gaf de politie het advies niet meer te komen. ''Eindhoven is vol’’, twitterde de politie.

Koninginnedag in Eindhoven is al jarenlang is een groot feest. Vorig jaar kwamen er 120 duizend bezoekers.

Utrecht

Utrecht heeft vrijdag en zaterdag in totaal zo’n 300.000 koninginnedagvierders over de vloer gehad. Dat meldden de gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie (OM) zaterdag. In Utrecht begonnen de koninginnedagfestiviteiten vrijdagavond al, op het moment dat om 18.00 uur de traditionele vrijmarkt van start ging.

De politie hield op beide dagen in totaal 44 verdachten aan voor het plegen van openlijk geweld, het beledigen van agenten, diefstal, bedreiging, het varen onder invloed van alcohol, openbare dronkenschap en het verstoren van de openbare orde.

Vol

Gemeente, politie en OM zeggen tevreden terug te kijken op het verloop van de festiviteiten tijdens Koninginnenacht- en dag. In de loop van de dag werd aan feestvierders via Twitter geadviseerd vooral niet naar ’t Wed te komen, aangezien dat Plein erg vol is.

''Ga vooral naar een ander plein.’’

Museumplein

Het Rembrandtplein in Amsterdam is erg vol, liet de politie rond 16.45 uur weten.

Ook op het Museumplein in Amsterdam is sprake van een volle bak. Op het hoogtepunt van het concert van Radio 538 op het Museumplein bevonden zich volgens de zender 125.000 en 150.000 mensen op het plein.

Armin van Buuren

Dj Armin van Buuren sluit het muziekevenement zaterdagavond af, na optredens van Guus Meeuwis, VanVelzen en Alain Clark. Het Koninginnedagfeest op het Museumplein gaat door tot 21.00 uur. Dat is een uur eerder dan de afgelopen keer.

De gemeente Amsterdam heeft de regels aangescherpt. Om het vertrek van de bezoekers beter te reguleren, moeten festiviteiten elders in de stad om 20.00 uur stoppen, ook een uur eerder dan in 2010.

Strikt alcoholbeleid

Ook geldt een strikt alcoholbeleid. Op en rond het Museumplein vragen verkopers van alcohol actief naar een identificatiebewijs om te controleren of de consumenten zestien jaar of ouder zijn.

Amsterdamse supermarkten en winkels mogen zaterdag maar één alcoholische consumptie per persoon verkopen.

Arrestaties

In de stad zijn tien aanhoudingen verricht, onder meer voor openbare dronkenschap en belediging. Dit heeft de politie zaterdag bekendgemaakt. Volgens de politiewoordvoerster is het rustig en gezellig in de hoofdstad.

''We hebben de indruk dat het rustiger en overzichtelijker is dan voorgaande jaren.''

Vondelpark

Tienduizenden koopjesjagers brengen Koninginnedag door in het Vondelpark in Amsterdam, waar de jonge verkopers op de kindervrijmarkt goede zaken doen.

De eurocenten die de slenterende voorbijgangers overhandigen voor de kinderoptredens, zelfgemaakte koekjes en tweedehands koopwaar, verdwijnen in koektrommels en geldkistjes.

Mobiel telefoonverkeer

Het mobiele telefoonverkeer in en rond Amsterdam heeft het zaterdag zwaar door de honderdduizenden bezoekers in de hoofdstad.

Dat hebben woordvoerders van telecombedrijven KPN, Vodafone en T-Mobile zaterdag laten weten. Concrete cijfers over het bel- en sms-verkeer konden zij rond twee uur 's middags nog niet geven.

Extra antennes

''Het zijn geen grote problemen’’, stelt een zegsman van KPN. ''Maar op plaatsen waar veel mensen samenkomen, kan het wat langer duren voordat je verbinding kan maken.’’

Alle drie de bedrijven hebben in de hoofdstad extra antennes geplaatst om de drukte op het netwerk het hoofd te kunnen bieden. Het gaat vooral om het gebied bij het Museumplein, waar het grote concert van zender 538 plaatsvindt.

Een woordvoerder van Vodafone meldde ook verbindingsproblemen met mobiel internet rond station Sloterdijk.

Bekijk lezersfoto's van Koninginnedag op NUfoto

Stuur jouw Koninginnedagfoto's naar NUfoto

Lees alles over Koninginnedag op Twitter via NUlive

Bekijk de special NU&toen