AMSTERDAM- De Nederlandse Spoorwegen hebben zaterdag ongeveer 250.000 mensen naar Amsterdam vervoerd. Vorig jaar togen evenveel feestvierders op Koninginnedag per trein naar de hoofdstad. Dat maakte de NS bekend.

Rond zeven uur was het vertrekkende publiek alweer op weg uit Amsterdam. Zo'n 40.000 mensen waren op dat tijdstip uit de stad per trein vervoerd. Vrijdagavond vervoerde de NS al 80.000 mensen naar Amsterdam.

Problemen met de stroom treinreizigers hebben zich niet voorgedaan. ''Het liep rustig en beheersbaar'', aldus een woordvoerster.

Op alle stations in het land geldt vanaf vrijdagavond 19.00 uur tot zondag 07.00 uur een alcoholverbod. Volgens een woordvoerster had dit verbod waarschijnlijk een preventieve werking.

Twee containers

''De indruk bestaat dat er dit jaar minder alcohol werd meegenomen aan boord.'' Het is onduidelijk hoeveel alcohol dit jaar in beslag is genomen, maar ''er staan twee containers met alcohol nu op station Alkmaar''.

De meeste evenementen in Amsterdam zijn om 20.00 uur afgelopen, waarna ''de piek aan bezoekers'' huiswaarts zal keren. Om 21.00 uur is het feest op het Museumplein voorbij en zullen opnieuw tienduizenden mensen vertrekken.

Noodrem

Vanochtend stonden twee treinen bij Amsterdam stil nadat er aan de noodrem was getrokken. Mensen stapten vervolgens uit de trein. De politie heeft aanhoudingen verricht en bonnen uitgeschreven.

"We benadrukken: blijf van de noodrem af en loop niet op het spoor. Het is levensgevaarlijk en je riskeert een fikse boete van 200 euro. Verpest dit feestje niet voor je zelf en zeker niet voor anderen."

Geen hinder

Het treinverkeer heeft geen hinder ondervonden van de incidenten. De NS is blij met de grote inzet van politie om mogelijke incidenten te voorkomen. Ook de ME is paraat. Verder cirkelt er een helikopter over de treinen in Amsterdam om het treinverkeer in de smiezen te houden.

Er wordt dit jaar streng gecontroleerd op mensen die over of bij het spoor lopen. ''We hebben extra teams ingezet want dit is levensgevaarlijk'', aldus de zegsvrouw. Mensen die worden gesnapt, kunnen rekenen op hoge boetes.

Eindhoven

Het vervoer naar Eindhoven is eveneens goed verlopen, meldde de NS. De spoorwegen vervoerden ruim 75.000 mensen naar de Brabantse stad. ''Het is druk maar beheersbaar.''

In het hele land rijden de treinen volgens het spoorboekje. Op een stroomstoring rond Arnhem na hebben zich nergens storingen voorgedaan.

Bekijk lezersfoto's van Koninginnedag op NUfoto

Stuur jouw Koninginnedagfoto naar NUfoto

Lees de reacties op Koninginnedag

Bekijk de special NU&toen