Ruim 50.000 mensen waren zaterdag bij het bezoek van de koninklijke familie in Thorn en Weert.

Zo'n zesduizend mensen stonden langs de route in 'het witte stadje' Thorn, en tussen de 45.000 en 50.000 mensen kwamen in Weert kijken naar het koninklijk bezoek.

Dat maakten de gemeenten Maasgouw, waar Thorn onder valt, en Weert zaterdag na afloop van het koninklijk bezoek bekend.

Prima verlopen

In Weert was plaats voor 80.000, in Thorn voor tienduizend bezoekers. Weert rekende vooraf met meer bezoekers, zei een woordvoerder van de gemeente. ''Je kunt niet hebben dat je op 40.000 rekent en dan komen er 60.000'', zei hij. ''Dan heb je een probleem''.

Woordvoerders van beide plaatsen en van de politie spreken van een ''rustig en prima verlopen festiviteit zonder noemenswaardige incidenten''.

Thorn

Tijdens de tocht door het Limburgse stadje Thorn was er veel plek voor muziek. Zo kreeg de koninklijke familie op haar route een aubade van het Slagwerkensemble van de Harmonie St.Michaël en speelde de Koninklijke Harmonie van Thorn de spectaculaire finale van Ouverture 1812 van Tsjaikovski.

Voor Beatrix, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven was het niet de eerste keer dat zij het historische stadje bezochten. Zij waren er eerder in 1974.

Tegen half twaalf lieten Koningin Beatrix en haar familie Thorn tegen achter zich. De Oranjes namen afscheid van 'het witte stadje' met versierde fietsen. Aan het einde van de route zagen ze kinderen die hun fiets zo mooi mogelijk versierden, een jaarlijkse traditie in Thorn.

Weert

Het gezelschap kwam om 12.00 uur aan in Weert. Met saluutschoten werden de Oranjes verwelkomd. Burgemeester Wim Dijkstra heette koninging Beatrix welkom.

In het Stadspark bezocht de familie een pony- en paardenshow. Kroonprins Willem-Alexander reed een rondje mee als groom om de marathonwagen van de plaatselijke menner Riny Rutjens.

Daarna was het de beurt aan schutterij Sint Job om zijn kunsten te laten zien. Vendelzwaaieres en muzikanten traden op. De prinsen losten een aantal schoten bij het bollekes schieten.
Urban Sport Tour.

Urban Sport Tour

Om 12.30 uur kwam de familie aan bij de zogenoemde Urban Sport Tour, het sportblok in het programma waarin Weert liet zien wat het allemaal op sportief gebied in huis heeft.

Een aantal prinsen speelde een partijtje hockey met Weertse kinderen. De prinsessen Máxima en Mabel gingen aan de slag bij het volleyballen.

Graffiti

Ook was er aandacht voor Weert als kennis- en opleidingsstad. Onder meer de 60-jarige KMS, de onderofficiersschool van de landmacht, presenteerde zich. Prins Pieter-Christiaan stak een gracht over via een touwbrug.

Op de Oelemarkt was het eind van de route. De markt stond in het teken van cultuur en gastronomie. Koningin Beatrix hanteerde een spuitbus voor het maken van een stukje graffiti.

'Ongelooflijke dag'

Op het balkon van het voormalige stadhuis, nu het gemeentemuseum Jocob van Horne, bedankte koningin Beatrix de inwoners van Thorn en Weert voor de 'ongelooflijke dag'.

"Het was een feest, het was overweldigend", aldus de vorstin.

Bekijk lezersfoto's van Koninginnedag op NUfoto

Stuur jouw Koninginnedagfoto naar NUfoto

Lees de reacties op Koninginnedag

Bekijk de special NU&toen

Oranjes in Thorn en Weert