RIJSWIJK - De bij de bomexplosie in Marrakesh omgekomen Nederlander was een ''zeer gewaardeerde'' docent aan de Academie Pedagogiek en Onderwijs van de hogeschool Saxion in Deventer.

Collega's spreken vrijdag op de website van het hogeschoolmagazine van een ''zeer geliefde collega''. Vrijdag is geprobeerd alle docenten en aanwezige studenten te informeren.

Het plan bestaat om in de week van 9 mei een herdenkingsbijeenkomst te houden voor studenten en personeel. Ook komt er, zo staat op de website, een stiltecentrum met een condoleanceregister.

De 33-jarige man was docent natuuronderwijs en wetenschap & techniek. Ook werkte hij als studieloopbaanbegeleider. Hij was in Marokko als reisleider.

Afstand

De bomexplosie werd van een afstand tot ontploffing gebracht en zat vol spijkers. Dat heeft de Marokkaanse minister van binnenlandse zaken, Taieb Cheqaoui, vrijdag bekendgemaakt.

Cheqaoui sluit daarmee uit dat het om een zelfmoordaanslag gaat, zoals eerder vermoed werd. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist.

Dodelijkste

De bomaanslag van donderdagmiddag was de dodelijkste in Marokko sinds 2003. Toen werden bij een aanslag in Casablanca 45 mensen gedood.

De bom explodeerde in de kelder van een café aan het Djemma el-Fna plein. Het plein staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco en is vanwege zijn slangenbezweerders, vuurspuwers en het oude gedeelte van de stad zeer populair onder toeristen.