DEN HAAG - De dierenpolitie gaat in oktober voor het eerst de straat op. Dan kunnen burgers die dierenmishandeling willen melden, ook bellen met het speciale nummer 1-4-4. Voor het einde van het jaar moeten er 125 dierenagenten aan het werk zijn.

Dat hebben minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) vrijdag in een brief laten weten aan de Tweede Kamer.

In het regeerakkoord was al aangekondigd dat er vijfhonderd animal cops komen. Dat gebeurde vooral op verzoek van gedoogpartij PVV. Elk jaar komen er 125 agenten bij. De eerste dierenagenten die in oktober aan de slag gaan, zijn vooral op straat bezig met dierenleed.

Later worden ook medewerkers uit andere politieonderdelen, zoals rechercheurs, opgeleid voor de dierenpolitie. De opleiding van de dierenpolitieagenten aan de Politieacademie begint in mei.

Allround

De dierenagent is een allround politieagent die zich in de eerste plaats met dierenmishandeling bezighoudt maar ook bevoegd is voor ander politiewerk. Voor meldingen van dringend dierenleed die bij 1-4-4 binnenkomen, komt de animal cop in actie.

Is de zaak minder dringend, dan kan de politie afhandeling ook overlaten aan de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) of de Landelijke Inspectiedienst (LID) van de Dierenbescherming. De dierenpolitie zal vooral strafrechtelijk optreden.

Voor handhaving met bestuurlijke boetes en voor preventie zijn vooral de andere organisaties aan zet.

Deze organisaties kunnen het door de komst van de dierenpolitie drukker krijgen, maar er is door bezuinigingen geen extra geld voor de nVWA en de LID. Wel had het vorige kabinet al 1,8 miljoen euro toegezegd aan de LID om extra inspecteurs te kunnen inzetten.

Zwaardere straffen

De Tweede Kamer wil dat op dierenmishandeling zwaardere straffen komen te staan. Het Openbaar Ministerie (OM) bekijkt hoe dit kan worden geregeld. De bedoeling is dat de zwaardere straffen dan per 1 oktober kunnen worden geëist, tegelijk met de komst van de eerste dierenagenten.

Het eerder geopperde telefoonnummer 1-1-4 is het niet geworden. Volgens een woordvoerder van Justitie kon dat niet in verband met Europese regels.

De laatste vier rijmt wel op dier (red een dier), wat als ezelsbruggetje kan worden gebruikt voor bellers.