FORT RUCKER - Bij een ongeluk tijdens een oefening in de Verenigde Staten is donderdag een Nederlandse Apache-piloot omgekomen. De andere inzittende van het toestel, een Nederlandse cursist, bleef ongedeerd.

Dat heeft het ministerie van defensie in Den Haag in de nacht van donderdag op vrijdag bekendgemaakt.

Het ongeluk vond plaats in de staat Alabama. Het slachtoffer is kapitein Van de Perre. Hij was de instructeur in het toestel. De Amerikaanse autoriteiten onderzoeken het geval.

Getuigen zeggen tegen lokale media dat de helikopter laag vloog langs een rivier in Monroe County. Het toestel zou daarbij tegen een op vijftien meter hoogte hangende kabel over de rivier zijn gevlogen. Het gaat om een kabel die een veerpont over de rivier geleidt.

Oorzaak

De kabel knapte en de cursist zou het toestel anderhalve kilometer verderop hebben geland. Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets officieel bekendgemaakt.

Een getuige die aan het vissen was zegt tegen de lokale zender WKRG dat het was alsof een boot de rivier kwam opvaren. "Zo laag vlogen ze. Als we een hengel aan boord hadden gehad dan hadden we de onderkant van de heli kunnen aanraken."

Bekijk video:

Piloot

De gevechtshelikopter was afkomstig van de Amerikaanse basis Fort Rucker. Vliegers van de koninklijke luchtmacht worden daar opgeleid tot Apache- of Chinook-piloot.

De commandant der luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Jac Jansen, heeft met leedwezen kennisgenomen van het bericht. "Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw, ouders, familieleden, overige nabestaanden en collega's."

Stroom

In december 2007 vloog een Apache tijdens een training in Nederland tegen een hoogspanningsmast aan. Toen bleven de inzittenden ongedeerd. Wel zaten tienduizenden mensen en bedrijven in en bij de Bommelerwaard dagenlang zonder stroom.