HILVERSUM - Wapens en munitie zouden in Nederland gescheiden bewaard moeten worden. Dit en andere voorstellen ter aanscherping van de wapenwet deden de gezamenlijke korpschefs donderdag in het programma Nieuwsuur naar aanleiding van de schietpartij in Alphen aan den Rijn.

De korpschefs willen dat munitie alleen nog mag worden gebruikt op de schietvereniging en niet meer mee kan worden genomen naar huis.

Sportschutters met een vergunning mogen momenteel maximaal tienduizend kogels kopen. Ook dat aantal zou omlaag moeten, vinden de korpschefs.

En risicogroepen moeten beter in beeld worden gebracht bij het verlenen van wapenvergunningen. Controles kunnen dan gerichter plaatsvinden.

Korpschef Letty Demmers van de regiopolitie Zeeland acht het denkbaar dat gerichter wordt gekeken naar jongemannen tussen de zestien en 24 jaar. Vooral wat betreft het psychiatrisch verleden.

Dader Tristan van der Vlis van schietpartij in Alphen heeft enige tijd in een gesloten inrichting gezeten en beschikte desondanks over een wapenvergunning voor meerdere wapens.

Maximum omlaag

Als het aan Demmers ligt gaat verder het huidige maximum van vijf wapens per persoon omlaag. ''Vijf vind ik veel. Drie is genoeg'', aldus de korpschef in het programma. Ook zouden sportschutters per wapen jaarlijks achttien schietbeurten moeten afleggen. Nu is dat nog achttien schietbeurten voor alle maximaal vijf wapens samen.

Bepaalde semi-automatische wapens zouden daarnaast buiten de vergunning moeten gaan vallen. Volgens directeur Sander Duisterhof van de Nederlandse Schutters Associatie (KNSA) kunnen gebeurtenissen als in Alphen echter niet voorkomen worden door dit soort wapens te verbieden.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt naar aanleiding van de schietpartij de manier waarop wapenbezit in Nederland is geregeld. Vooruitlopend daarop deden de korpschefs donderdag hun voorstellen.