AMSTERDAM - De voormalig piloot van F-16's die is opgepakt voor spionage, blijft langer vastzitten.

De straaljagerpiloot mag in ieder geval nog zestig dagen worden vastgehouden, heeft de raadkamer van de rechtbank in Den Haag donderdag besloten. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Haag.

De voormalig piloot werd 17 maart in Den Haag opgepakt na onderzoek van de rijksrecherche en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

Hij wordt verdacht van het lekken van een of meer staatsgeheimen of het plegen van voorbereidingshandelingen hiervoor.

De Telegraaf meldde donderdag dat de 37-jarige Chris V. op het moment van zijn arrestatie op het punt zou hebben gestaan de geheimen door te spelen aan een man uit Wit-Rusland, die eveneens zou zijn opgepakt.

Het OM wil dit in het belang van het onderzoek niet bevestigen. Om wat voor staatsgeheimen het gaat is nog onduidelijk.

Demonstratieteam

V. werkte als coach van het demonstratieteam van de luchtmacht en werkte overal ter wereld mee aan luchtshows. Na zijn vertrek als straaljagerpiloot was hij ook al betrokken bij de oplichting van een groep Enschedese investeerders.

Hij leende een vermogen en claimde zijn businessplan voor negentien miljoen euro te hebben verkocht aan een bouwondernemer. Deze zaak kwam in de publiciteit in het programma Zembla.

Wit-Rusland staat bekend als laatste dictatuur van Europa. President Aleksandr Loekasjenko houdt er onder meer contacten met de Libische leider Moammar Kaddafi op na.