AMSTERDAM - Een grote rioolbuis die op een aanhangwagen van een tractor lag, is donderdagmiddag ter hoogte van het Friese dorp Goutum bij een botsing met een trein gelanceerd.

Bij het ongeval raakte een treinpassagier lichtgewond. De rioolbuis is tegen bomen bij een woning terechtgekomen, meldt een politiewoordvoerder.

De rioolbuis was hiervoor over een bak gevlogen waarin met paarden kan worden getraind. Twee kinderen, die even daarvoor nog in de bak bezig waren, waren net weg toen het ongeluk plaatsvond.

"Zij hebben geluk gehad. Als ze er nog waren geweest, waren ze geraakt door de buis."

Spoorwegovergang

Het ongeval vond omstreeks 16.00 uur plaats op een spoorwegovergang. Volgens de woordvoerder zag de bestuurder van de tractor toen hij over de spoorwegovergang reed de trein naderen en gaf gas. De aanhanger bleef echter steken, waarop de botsing plaatsvond.

Een deur van de trein raakte beschadigd. De passagier die door de klap lichtgewond raakte, is naar een ziekenhuis gebracht. In de trein zaten op het moment van het ongeval volgens de politiewoordvoerder tientallen mensen. "Het is spitsuur, dus de trein zat redelijk vol."

Bussen

De deur is volgens een woordvoerder van de NS behoorlijk beschadigd. De passagiers worden uit de trein gehaald. Bussen staan klaar om ze naar het station in Leeuwarden te brengen.

De spoorwegovergang is naar verwachting om 18.00 uur weer opgeruimd. Reizigers tussen Leeuwarden en Akkrum moeten rekening houden met een vertraging van een halfuur tot een uur. Spoorbeheerder Prorail verwacht dat de situatie rond 21.30 uur weer normaal is.