AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam heeft SBS6-verslaggever Alberto Stegeman donderdag ontslagen van rechtsvervolging.

De programmamaker werd vorig jaar veroordeeld tot een boete van 1740 euro voor het vervalsen van een KLM-pas en voor het betreden van verboden terrein op Schiphol-Oost.

De rechtbank vond, net als het Openbaar Ministerie (OM), dat hij voor een reportage van het tv-programma Undercover in Nederland eind 2008 en begin 2009 over de beveiliging van Schiphol-Oost te ver was gegaan door het plegen van strafbare feiten.

Stegeman en zijn redactie wilden met de reportage aantonen dat de beveiliging gebrekkig was.

In beroep

Stegeman ging tegen de veroordeling in beroep. Het hof meent net als hij dat het aantonen van het veiligheidsrisico een maatschappelijk belang is, dat opweegt tegen de strafbare feiten.

Volgens het OM was er met de uitzending geen enkel maatschappelijk belang gediend, omdat het slechts om een bedrijventerrein zou gaan waar vliegtuigen in hangars staan en waar geen bijzondere beveiligingsmaatregelen gelden.

Kwaadwillenden

Maar in een van de hangars stond het regeringstoestel, dat Stegeman en een collega konden aanraken. ''Kwaadwillenden kunnen dit ook'', meende de advocaat van Stegeman.

De collega van Stegeman met wie hij het verboden terrein betrad, is ook ontslagen van rechtsvervolging. Stegeman kreeg wel een boete van 500 euro voor het in bezit houden van de vervalste pas na de uitzending. ''Dan geldt de extra bescherming voor journalisten niet meer.''

Nagemaakt

Het toegangspasje was nagemaakt van dat van een KLM-medewerker, die daardoor zijn baan verloor. Het OM had dat Stegeman zwaar aangerekend. Het hof vindt echter dat de journalist niet onzorgvuldig heeft gehandeld, omdat die KLM'er zelf voor medewerking had gekozen.

''Dit is een overwinning voor de journalistiek'', reageert Stegeman. ''Er was geen ander middel om het lek in de beveiliging van Schiphol aan te tonen. Na twee jaar strijd heeft het recht gezegevierd.''