DE BILT - Koninginnedag verloopt zaterdag zonnig en droog met temperaturen van 20 tot plaatselijk 23 graden Celsius.

Wel staat er een stevige oostenwind met kracht 4 tot 5, waardoor het toch wat fris kan aanvoelen.

Dat liet een woordvoerder van het Koninklijk Meteorologisch Instituut KNMI donderdag weten.

Feestvierend Nederland kan met een gerust hart evenementen bezoeken, hun spulletjes op straat uitstallen of plaatsnemen op een terras.

Het ziet er niet verkeerd uit, aldus het KNMI. Het bekende Oranjezonnetje overheerst. Hooguit kan er in het zuiden van het land lokaal een spatje regen vallen of is er een onweersklap te horen.

Vervoer

De NS maakt zich weer op voor een drukke Koninginnedag. Net als andere jaren rijden er weer extra lange treinen om alle feestgangers naar Amsterdam te brengen. Maar ook voor de bezoekers aan de Koninginnenach in Den Haag en de vrijmarkt in Utrecht op vrijdagavond is extra vervoer beschikbaar. Dat maakte de NS donderdag bekend.

Reizigers die zaterdag naar de hoofdstad gaan en vanuit Utrecht, Arnhem of Eindhoven komen, wordt geadviseerd op station Amsterdam Amstel uit te stappen.

Vanaf daar kunnen ze op vertoon van hun treinkaartje of abonnement gratis verder reizen met de metro naar de binnenstad. Wie naar het feest op het Museumplein wil of naar de vrijmarkt in het Vondelpark, kan het beste naar station Amsterdam Zuid reizen.

Amsterdam Sloterdijk

De NS raadt verder bezoekers uit Haarlem en Noord-Holland-Noord aan de trein op Amsterdam Sloterdijk te verlaten. Vanaf daar kunnen ze met hun vervoersbewijs eveneens gratis met de metro verder naar Amsterdam Zuid.

Op die manier wil de NS de aanvoer van feestgangers zo veel mogelijk over de stations verspreiden, zodat de druk op het Centraal Station niet al te groot wordt.

De internationale treinen van NS Hispeed rijden niet via Amsterdam Centraal maar vanaf de stations Schiphol, Utrecht Centraal en Amersfoort.

Alcoholverbod

Op alle stations in het land geldt vanaf vrijdagavond 19.00 uur tot zondag 07.00 uur een alcoholverbod.

Daarnaast zijn uit veiligheidsoverwegingen de bagagekluisjes gesloten op de stations Amsterdam Centraal, Amsterdam Amstel en Haarlem.

Prorail

Ook Prorail heeft extra maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat het op de stations ordentelijk verloopt. Zo werken er tientallen extra medewerkers om eventuele storingen op te lossen. Ook staan er locomotieven klaar om in geval van nood gestrande treinen weg te slepen.

Op de stations Amsterdam Sloterdijk en Amsterdam Centraal houden camera's die rechtstreeks in verband staan met het Korps Landelijke Politiediensten, de situatie in de gaten.

De Amsterdamse politie treedt verder hard op tegen mensen die in de trein onnodig aan de noodrem trekken of op het spoor lopen. Zij moeten direct een hoge boete betalen van 200 euro.