AMSTERDAM - Het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB en de Stadsregio Amsterdam kunnen meer doen om de veiligheid in de metro te waarborgen.

Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een donderdag gepubliceerd rapport over een metro-ongeval in de hoofdstad begin vorig jaar.

Op 20 februari vorig jaar botste een metro op een andere, stilstaande metro op station Wibautstraat. Daardoor raakten 31 mensen lichtgewond.

Glad

De metro die aan kwam rijden, moest stoppen voor een sein, maar gleed door omdat het spoor glad was. Het andere voertuig kon niet vertrekken omdat er een brand was geweest in weer een andere metro, op Centraal Station.

Volgens de OVV komt een brand in een metro ongeveer tien keer per jaar voor. Toch heeft het GVB geen risicoanalyse uitgevoerd voor dit soort gebeurtenissen. Ook is er geen analyse geweest van de risico’s van een glad spoor.

Eisen

De Stadsregio, de opdrachtgever van het ov in de hoofdstad, stelt geen heldere eisen aan de veiligheid van de reiziger. In het programma van eisen van het GVB staat wel dat er een veiligheidsbeheerssysteem moet zijn, maar daarin staan geen concrete eisen.