BRUSSEL - Op de kunstbeurs Tefaf in Maastricht is afgelopen maand een schilderij van Rubens verkocht dat eind vorig jaar op een veiling in Brussel als onbekend schilderij 9500 euro opbracht.

Het werk werd in Maastricht door de New Yorkse kunsthandelaar Jack Kilgore als ''vroege Rubens'' verkocht voor 856.000 euro.

Dat meldden Vlaamse media donderdag. Het schilderij kreeg de naam Keizer Commodus als Herkules en werd gedateerd tussen 1597 en 1599.

Romeinse keizers

Op de decemberveiling van een veilinghuis in de Brusselse gemeente Ukkel was het schilderij nog aangeboden als Hercule van een onbekende maker uit de 17e eeuw.

Kilgore, die is gespecialiseerd in Hollandse en Vlaamse schilderkunst, vermoedde dat het schilderij uit de reeks Romeinse keizers van Rubens kwam. Meerdere specialisten bleken het met hem eens.

Kunstcommissie Tefaf

Het schilderij is door deskundigen van de kunstcommissie van de Tefaf erkend als vroege Rubens, zei een woordvoerder van de kunstbeurs donderdag.

''Zo nu en dan gebeurt het dat stukken die voorheen nog niet aan een kunstenaar waren toegeschreven op grond van de ervaring van de keuringscommissie alsnog worden toegeschreven'', zei de woordvoerster.

''Dat is in dit geval ook gebeurd. De commissie moet er dan echt van overtuigd zijn en gaat hierin niet lichtzinnig te werk. Dit was ons eerder ook niet bekend.''