AMSTERDAM - Medewerkers in de jeugdzorg houden zich in de praktijk slecht aan eigen afspraken over de aanpak om drama’s met kinderen te voorkomen. Dat stelt de Inspectie Jeugdzorg donderdag in het jaarbericht, meldt de Volkskrant.

Volgens hoofdinspecteur Gemma Tielen gaat er in de jeugdzorg te vaak iets fout doordat hulpverleners zich in de praktijk niet strikt genoeg aan de afspraken houden.

Door eigen invulling te geven aan plannen van aanpak, ontstaan misverstanden of werken instanties langs elkaar heen, zo concludeert de inspectie.

"Na een incident waarbij bijvoorbeeld een kind overlijdt, worden er bijna altijd plannen opgesteld om de risico’s te beperken", aldus Tielen in de krant. "Maar als de inspectie een jaar later checkt of er echt wordt gewerkt volgens de nieuwe afspraken, blijkt dat in de praktijk lang niet altijd het geval."

De Inspectie Jeugdzorg trof verder "aardig wat" gevallen aan van personeelsdossiers waarin de verplichte Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) ontbreekt. Een VOG moet voorkomen dat bijvoorbeeld zedendelinquenten terecht komen in een baan waarbij ze met kinderen moeten werken.