DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft een voormalig F-16 piloot laten aanhouden. Dat bevestigt persofficier van justitie Petra Willemse donderdag naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf.

De 37-jarige man wordt beschuldigd van het lekken van staatsgeheimen of voorbereidingshandelingen daarvoor. Het gaat om een serieuze verdenking, laat Willemse weten.

De raadkamer van de rechtbank in Den Haag heeft donderdag bepaald dat zijn voorarrest met zestig dagen wordt verlengd.

Staatsgeheimen

De Nederlandse kapitein Chris V. werd op 17 maart aangehouden omdat hij op het punt zou hebben gestaan om staatsgeheimen door te spelen aan een man uit Wit-Rusland, die ook is aangehouden. Hij zit momenteel vast in Zoetermeer. Dat schrijft De Telegraaf.

De 37-jarige V. was volgens de krant ook betrokken bij oplichting van een groep Enschedese investeerders na zijn vertrek als straaljagerpiloot.

Hij leende een vermogen en claimde zijn businessplan voor negentien miljoen euro te hebben verkocht aan een bouwondernemer. Toen hij werd ontmaskerd zou hij zijn afgegleden.

Onderzoek

V., die als coach van het demonstratieteam van de luchtmacht werkte en overal ter wereld meewerkte aan luchtshows, werd opgepakt na onderzoek van de rijksrecherche en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

Om wat voor staatsgeheimen het gaat is onduidelijk. Ook is onduidelijk aan wie de piloot de gegevens precies wilde verkopen.

Wit-Rusland staat bekend als laatste dictatuur van Europa. President Aleksandr Loekasjenko houdt er onder meer contacten met de Libische leider Muammar Kaddafi op na.