UTRECHT - De Utrechtse rechtbank heeft woensdag de 21-jarige Ricardo van V. uit Soesterberg en diens 19-jarige plaatsgenoot Ricardo A. veroordeeld tot acht jaar celstraf.

Volgens de rechtbank is bewezen dat de twee op 1 februari vorig jaar een 29-jarige Amersfoorter om het leven brachten, met wie zij op skivakantie waren in Tsjechië.

Op de eerste avond van hun verblijf in Bobr kregen de drie mannen ruzie over een meisje. Volgens Van V. en A. ging de Amersfoorter helemaal door het lint. Zij zouden geen herinneringen meer hebben aan wat er daarna gebeurde.

Noodweer

Nadat ze wakker waren geworden uit hun black-out, troffen ze het slachtoffer zwaargewond aan.  Later overleed hij in het ziekenhuis. Volgens de advocaten van de mannen is onduidelijk gebleven wat er precies is gebeurd. Zij vinden dat sprake kan zijn geweest van noodweer.

De rechtbank achtte echter bewezen dat ze de man onder meer met een tuinschep hadden geslagen en met een mes hadden gestoken.

Sneeuw

De Soesterbergers lieten het slachtoffer na de vechtpartij achter in de sneeuw. Volgens de rechtbank waren zij zelf in de woning in slaap gevallen. Pas nadat ze na enkele uren later wakker werden, hadden ze de zwaargewonde man naar binnen gebracht.

Volgens de rechtbank was geen sprake van moord omdat de mannen niet met voorbedachten rade hadden gehandeld. De officier van justitie had wegens moord veertien jaar celstraf tegen beide Soesterbergers geëist.

Een verslag van de zitting van de rechtbank is hier te lezen