AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag zeven mannen veroordeeld voor hun aandeel in de verkrachting van een 16-jarig meisje, in mei van het vorig jaar.

De zeven hebben het slachtoffer in ,,een sfeer van intimidatie en dreiging'' een ,,vernederende, kwetsende en angstige ervaring'' bezorgd, waarvan de gevolgen zich naar verwachting nog lang laten gevoelen, aldus de rechtbank in het vonnis.

Twee van de zeven, een 17-jarige jongen en een 23-jarige man, zijn door de rechtbank aangemerkt als hoofddaders binnen de groep.

Naast een vrijheidsstraf van enkele maanden en een werkstraf legde de rechtbank hun beiden een verplichte behandeling op bij De Waag, een instelling voor ambulante forensische psychiatrie die therapieën biedt aan zedendelinquenten.

Dagprogramma

Ook een aantal andere verdachten moet van de rechtbank een dergelijke behandeling ondergaan. In drie gevallen beval de rechtbank dat de verdachten in het kader van begeleid wonen een dagprogramma volgen. Een paar verdachten woonden al in een vestiging van zorginstelling Cordaan.

De politie trof het slachtoffer vorig jaar in de nacht van 12 op 13 mei aan op een metrostration in Amsterdam-Zuidoost. Het meisje was totaal ontredderd en zat onder de blauwe plekken. Uit haar verklaring werd duidelijk dat zij was weggelopen uit een justitiële jeugdinrichting in Groningen en dat zij in Amsterdam een paar van de verdachten was tegengekomen. Weldra was het tot seks gekomen.

Groeiend aantal

Het meisje is zeker drie dagen te midden van de verdachten gebleven, die in aantal groeiden omdat zij elkaar op de hoogte brachten van haar aanwezigheid en veronderstelde seksuele beschikbaarheid. Volgens de rechtbank is haar ,,eventuele vrijwilligheid'' ten aanzien van seks ,,omgeslagen naar onvrijwilligheid''.

Het zwaartepunt van het misbruik deed zich op 11 mei voor in de badkamer van de woning van een van de verdachten. Justitie heeft videobeelden in beslag genomen waarop is te zien hoe het meisje is ingesloten en ernstig wordt misbruikt door een groep mannen.

De beelden zijn in navolging van het Openbaar Ministerie door de rechtbank gekwalificeerd als kinderpornografie. De veroordeling van een aantal mannen geldt naast de verkrachting ook het vervaardigen, bezitten en verspreiden hiervan.