MOERDIJK - De advocaat van chemiebedrijf Chemie-Pack wijst suggesties van de gemeente Moerdijk dat hij onnodig procedures voert, stellig van de hand. Bewoordingen van de gemeente in een raadsvoorstel noemde de advocaat dinsdag ‘schandalig’ en een overschrijding van de fatsoensnormen.

In een tussenrapportage schrijft de gemeente Moerdijk dat de tactiek van de advocaat is gericht op uitstel en verwarring.

Moerdijk verwacht daarom vele wel of niet relevante rechtszaken met een grote hoeveelheid argumentatie die veel inzet van interne juristen en ingehuurde advocaten gaat kosten.

De gemeente stelt de raad voor om het budget van de juridische kosten na de brand bij Chemie-Pack uit te breiden tot 150.000 euro, omdat het budget van 40.000 euro niet zal volstaan.

Knokken

''Chemie-Pack knokt voor haar voortbestaan en gaat echt geen onnodige procedures opstarten. Het bedrijf maakt gebruik van haar rechten. De gemeente begeeft zich met deze uitlatingen op een hellend vlak’’, aldus advocaat Robert van ’t Zelfde dinsdag.

Bij de rechtbank in Breda zijn tot dusver vier rechtszaken gevoerd over de nasleep van de brand bij Chemie-Pack. In twee van de vier zaken werd Chemie-Pack gedaagd. De andere twee spande het bedrijf zelf aan tegen het waterschap Brabantse Delta met als inzet de opheffing van het beslag op het verzekeringsgeld.

De rechter doet in die kwestie woensdag uitspraak. Verder lopen er meerdere bezwaarprocedures.

Gezondheidsklachten

Het aantal gezondheidsklachten naar aanleiding van de chemiebrand bij Chemie-Pack op industrieterrein Moerdijk op 5 januari dit jaar ''valt mee''.

Dat stellen de GGD'en West-Brabant en Zuid-Holland-Zuid en het bureau Gezondheid, Milieu en Veiligheid (GMV) dinsdag. Zij doen dat in een rapport over de aard en de omvang van gezondheidsklachten en -zorgen na de brand in het bedrijf Chemie-Pack.