AMSTERDAM - In een pand aan de Melkmarkt in het centrum van Zwolle heeft dinsdagochtend een explosie plaatsgevonden. De pui van het gebouw is daarbij weggeblazen.

Bekijk alle lezersfoto's van de explosie op NUfoto

Vermoedelijk gaat het om een gasexplosie in een naaiatelier, meldt de politie IJsselland. Het pand is zwaar beschadigd geraakt en staat op instorten. Hulpdiensten hebben het gebied rond de Melkmarkt afgezet.

Hulpdiensten zijn dinsdagochtend massaal uitgerukt. De straat ligt vol met puin en ook van omringende panden zijn er ramen gesprongen.

Brand

Enige tijd na de explosie brak er brand uit in het gebouw, doordat er gas bleef lekken. De brandweer heeft dinsdagmiddag om kwart voor vier het sein brand meester gegeven.

Het gebied tussen het Rode Torenplein, de Nieuwstraat, Grote Markt en Voorstraat was tot vier uur ontruimd. De Melkmarkt blijft voorlopig afgesloten, maar het omliggende gebied is weer vrijgegeven.

Enige tijd na de explosie brak er brand uit in het gebouw, doordat er gas bleef lekken.  Ook kwam er asbest vrij, waarna de binnenstad van Zwolle deels ontruimd werd.

infographic zwolle

Bewoners

''Een deskundig bedrijf onderzoekt of er asbest in de omgeving is vrijgekomen. Mensen die zich in dit gebied bevinden, moeten ramen en deuren gesloten houden'', aldus burgemeester Henk Jan Meijer.

De hulpdiensten concentreren zich nu op de brand, die zich nog altijd uitbreidt. Geluk bij een ongeluk is dat de explosie niet later op de dag plaatsvond. ''Het aantal gewonden was dan vele malen hoger geweest.''

Gewond

Volgens een woordvoerder zijn twee mensen gewond geraakt. Een van hen is de 26-jarige eigenaar van een naai-atelier dat zich onderin het verder leegstaande pand bevond. De man is met brandwonden overgebracht naar het academisch ziekenhuis in Groningen.

De andere gewonde is een 16-jarig meisje dat op het moment van de explosie langs het gebouw fietste. Ook zij is naar een ziekenhuis gebracht. De verwondingen lijken mee te vallen.

Bom

Jolande Kouwen was tijdens de explosie aan het werk in de kelder van de kledingzaak naast het ontplofte pand. ''Het leek alsof er een bom was ontploft. Langsfietsende meisjes begonnen hard te gillen. Ik ben meteen naar buiten gegaan.'' Er was meteen veel rook op straat.

Volgens Kouwen was het vanwege het zonnige weer al aardig druk in de binnenstad. Het verwoeste pand was volgens de getuige net verbouwd.

Er zou later dit jaar een restaurant in komen. Volgens haar was het bovengedeelte, waar vermoedelijk de explosie plaatsvond, niet bewoond.

Explosie Zwolle

Foto: NU.nl/Leon Tanate

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive