AMSTERDAM - De gelige stof die in veel plaatsen op autodaken is te zien komt door een bijzonder hoge hoeveelheid pollen in de lucht. Het blijft liggen door een gebrek aan regen, zei Arnold van Vliet van de Natuurkalender dinsdagochtend op Radio 1.

Het gaat niet, zoals sommige mensen denken, om zand uit de woestijn dat in Nederland is neergedwarreld.

Het pollen die nu in de lucht hangt, komt voor het grootste gedeelte van berken. Over enkele dagen zijn die uitgebloeid, maar dan gaan allerlei eiken en beuken bloeien. Het pollen van deze bomen geeft minder hooikoortsklachten.

Onderstaande grafiek geeft de pollentellingen weer die door het LUMC in Leiden dagelijks worden bepaald. Groen is matig allergeen, oranje sterk allergeen en rood is zeer sterk allergeen. Gegevens kunnen per locatie sterk verschillen en kunnen vooral als algemene richtlijn gebruikt worden.

(c)NU.nl/Jelle Kamsma

Appelbomen

Van Vliet kan zich niet herinneren dat er zoveel pollen in de lucht hing. Door het zonnige weer bloeien de fruitbomen een stuk eerder dan normaal. "Appelbomen beginnen normaal vanaf 7 mei in bloei te komen, maar de meeste appelbomen hebben de bloei al gehad."

Tot nu toe hebben de bomen en planten volgens hem weinig last gehad van het gebrek aan water, maar als de droogte aanhoudt kan het bloeien snel voorbij zijn.

Bladeren

De huidige periode van droogte heeft tot gevolg dat het bladeroppervlak van bomen dit seizoen kleiner blijft. "In deze tijd van het jaar vindt de bladontplooiing plaats en beginnen de bladeren te groeien. Daar hebben ze veel water voor nodig. Omdat dat er niet is, blijf je dat het hele seizoen voelen. Bomen ontwikkelen minder bladeren dan normaal'', aldus hoogleraar milieusysteemanalyse Rik Leemans van de universiteit van Wageningen.

Ook voor dieren heeft deze droogte gevolgen. ''Ze vinden moeilijker water. Ook staan veel sloten droog, daar lijden vissen en kikkers onder.''

Het is nu zo droog omdat er in de maanden maart en april weinig neerslag is gevallen. Bovendien is het warm en zonnig, waardoor er ook nog veel water verdampt.

Bekijk lezersfoto's van de lente op NUfoto