AMSTERDAM - Een rechter en een officier van justitie worden verdacht van het lekken van het strafblad van een criminele Koerd. Ze zouden informatie uit het dossier hebben doorgespeeld naar de ouders van de 23-jarige vriendin van de Koerd.

De ouders maakten zich zorgen over de relatie, schrijft Trouw dinsdag.

De ouders hadden de rechter benaderd voor informatie over de man. De rechter riep vervolgens de hulp in van een officier van justitie van het parket Zwolle-Lelystad.

De officier speelde de informatie door naar de rechter. Die liet vervolgens in een e-mail aan de ouders weten dat de Koerd een gevaarlijke crimineel is.

De Koerd deed begin dit jaar aangifte vanwege smaad en schending van het ambtsgeheim. Toen de rijksrecherche een onderzoek begon, legden de rechter en de officier hun werk neer. Het Openbaar Ministerie concludeerde uit het onderzoek dat er genoeg aanleiding is om een strafzaak te beginnen.

Getuigenverhoor

Het staat nog niet vast dat de twee worden vervolgd. De advocate van de officier van justitie heeft gevraagd om een getuigenverhoor. Zo wil de verdediging nog enkele zaken bij de rechter-commissaris naar voren brengen, zegt advocate Bénédicte Ficq in de krant. In afwachting van het getuigenverhoor wordt ook de strafzaak tegen de rechter niet aanhangig gemaakt.