RIJSWIJK - Het strandbezoek op tweede paasdag kwam laat op gang maar maandag bleek door het draaien van de wind een betere stranddag dan zondag.

Daardoor werd het uiteindelijk toch nog druk op de Nederlandse stranden, meldde voorzitter van Nederlandse Vereniging van Strandexploitanten Noordzeestrand (NVSN) Paul Zonneveld.

De wind draaide maandag naar het oosten, waardoor strandbezoekers in de luwte zaten en de omstandigheden erg behaaglijk waren, zei Zonneveld.

Zondag kwam de wind juist van zee, zorgde die dag voor koelte op het strand, in tegenstelling tot de rest van het land.

Breed

Zonneveld is erg tevreden over de paasdagen, niet alleen vanwege het goede weer, maar ook omdat het strand volgens hem de afgelopen dagen erg breed was, wat veel ruimte voor zonaanbidders opleverde. Dit kwam doordat in zee weinig stroming was, aldus de voorzitter van de strandexploitanten.

De reddingsbrigade meldde de afgelopen dagen nauwelijks grote incidenten waarbij hulpverlening nodig was. ''Wel een een groot aantal vermiste kinderen", zei een woordvoerder.

Hartproblemen

Volgens hem hadden de mensen goed geluisterd naar de waarschuwing van de reddingsbrigade om niet te gaan zwemmen omdat het water nog veel te koud is. Dit verhoogt het risico op krampen en hartproblemen, aldus de zegsman.

De reddingsbrigade was erg tevreden over de massale inzet van vrijwilligers de afgelopen paasdagen die op het strand en in de branding een oogje in het zeil hielden.

Kustwacht

De Kustwacht moest gedurende het paasweekeinde hulp verlenen aan 23 recreatievaartuigen. De opvarenden van elf jachten riepen hulp in wegens motorproblemen, waarvan er vijf zonder brandstof zaten.

Andere schepen liepen aan de grond. Dat heeft een woordvoerder van het Kustwachtcentrum in Den Helder maandag laten weten.

Offshore reddingshelikopter

Vanuit de beroepsvaart werd zes keer om contact met een arts van de radio medische dienst gevraagd, omdat zij een zieke of gewonde aan boord hadden.

Vanaf een platform op de Noordzee werd met behulp van de offshore reddingshelikopter een patiënt overgebracht naar het Gemini Ziekenhuis in den Helder, omdat zijn arm uit de kom was.