DE BILT - Het blijft voorlopig droog. Weliswaar kunnen er woensdag en donderdag enkele buien vallen, maar het zal bij lange na niet genoeg zijn om de droogte te verdrijven.

Dat heeft een woordvoerder van meteorologisch instituut KNMI maandag gezegd. Daarvoor zijn enkele weken met wisselvallig weer en buien nodig, aldus de zegsman. Over de hoeveelheid neerslag kon hij geen uitspraken doen.

Het is nu zo droog omdat er in de maanden maart en april weinig neerslag is gevallen. Bovendien is het warm en zonnig, waardoor er ook nog veel water verdampt, aldus de zegsman.

Het is ''zeer droog'' deze lente. Volgens het KNMI is de droogte te vergelijken met die van april 2007 en april 1976.

''Het verschil tussen die jaren is dat het in 2007 in mei en juni flink ging regenen. In 1976 bleef het ook in de zomer droog. Wat er dit jaar gebeurt, is daarom moeilijk te voorspellen. Je weet niet wat de zomer brengt.''

Warm

Behalve droog is het op tweede paasdag ook warm. De temperatuur in het land varieert van 18 tot 23 graden. Met die temperaturen is het iets minder warm dan op eerste paasdag, zegt de woordvoerder.

Toen steeg het kwik in de De Bilt, de thuisbasis van het KNMI, tot boven de 25 graden Celsius, een warmterecord met Pasen.

Bekijk foto's van het droge lenteweer op NUfoto.nl