BOVENSMILDE - In het natuurgebied Fochteloërveen bij het Drentse plaatsje Bovensmilde is maandagochtend brand uitgebroken.

Dat meldde de brandweer. Er staan tientallen hectares in brand. ''Dit gaat richting de 100 hectare'', aldus beheerder Rombout Bennema van Natuurmonumenten maandag.

Defensie heeft in de middag twee helikopters naar het natuurgebied gestuurd. De helikopters gaan water uitstorten boven de brand.

Het gaat om twee Cougar-transporthelikopters, die vertrokken vanaf vliegbasis Gilze-Rijen in Brabant. Het blussen gebeurt met behulp van een zogenoemde Bambi-bucket, een waterzak die onder de helikopters wordt gehangen. In zo'n zak kan 2500 liter water.

Moeite

De brandweer heeft moeite het vuur te bestrijden. Hoewel de gewassen kurkdroog zijn, is de grond drassig. Daardoor kunnen voertuigen van de brandweer haast niet bij het vuur komen.

''We zijn aangewezen op giertanks van boeren in de buurt, die kunnen er nog wel komen. En we hebben vuurzwepen, een soort bezem waarmee vuur uitgeslagen kan worden'', aldus de woordvoerder. Inmiddels zijn in totaal zo'n 150 brandweermensen ingezet van korpsen uit Drenthe en Friesland.

Zondagavond woedde er al brand op een voormalig schietterrein van defensie in Witterveld, niet ver van het TT-circuit. Ongeveer 5 hectare heide ging in vlammen op. Door het uitblijven van regen is het zeer droog.

Bergen aan Zee

In de duinen bij Bergen aan Zee heeft maandagmorgen korte tijd brand gewoed. Dat heeft een woordvoerder van de politie meegedeeld. De brandweer had het vuur snel onder controle.

De brand brak uit in de buurt van de Panweg. De brandweer rukte met groot materieel uit om de brand te bestrijden. Een stuk duin van honderd bij vijftig meter is door het vuur aangetast.

Pyromanen

Ook zondagmorgen was er een kleine brand in de duinen bij Bergen. Politie, brandweer en bewoners zijn zeer alert vanwege de vele branden die sinds 2009 hebben gewoed in de duinen van Bergen en Schoorl. De autoriteiten gaan ervan uit dat een of meerdere pyromanen actief zijn. Er is nog niemand opgepakt, ondanks het verscherpte toezicht.

In de duingebieden van Bergen en Schoorl zijn vorig jaar extra waterreservoirs aangebracht, zodat de brandweer sneller over voldoende bluswater kan beschikken.

Meinweg

De brand die zondag woedde in nationaal park de Meinweg bij Roermond, is maandagochtend opgelaaid. Zondagavond dacht de brandweer het vuur in een moeilijk toegankelijk bosgebied van 600 bij 600 meter na uren onder controle en geblust te hebben, maar maandagochtend rond elf uur moest de brandweer opnieuw met groot materieel uitrukken. Dat maakte de brandweer bekend.

De brandhaard was voor de wagens niet bereikbaar. De brandweerlieden moesten slangen tot in het gebied uitrollen. Door snel in te grijpen was de brandweer het vuur binnen anderhalf uur meester. Een woordvoerder zei maandag dat het laat zien hoe groot het risico van brand in natuurgebieden momenteel is.