AMSTERDAM - In Amsterdam is een 53-jarige man aangehouden op verdenking van faillissementsfraude, oplichting en valsheid in geschrifte. Hij zou zakenrelaties voor meer dan een miljoen euro hebben opgelicht, meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

De man spiegelde zijn relaties neptransacties voor en door die ook daadwerkelijk in de administratie op te nemen, zette hij die relaties op het verkeerde spoor. Het duurde daardoor jaren voordat ze zich realiseerden dat ze hun geld vermoedelijk kwijt zijn.

De verdachte had ook een bedrijf in de textielbranche en een bedrijf dat aan merchandising deed gekocht, die respectievelijk in november 2006 en mei 2007 failliet gingen.

Bij die bedrijven was voor meer dan een ton aan de boedel onttrokken, waardoor faillissement onafwendbaar werd. De curatoren deden in 2009 en 2010 aangifte van faillissementsfraude.

Opsporingsdienst FIOD hield de man maandag aan. De rechter-commissaris in Haarlem bepaalde donderdag dat hij nog zeker twee weken vast blijft zitten.