HARDERWIJK - Het Dolfinarium geeft geen medische gegevens meer vrij van orka Morgan, die in juni zwaar verzwakt uit de Waddenzee werd gevist.

Dierenactivisten hebben gevraagd om DNA en het medisch dossier van het zeezoogdier. Onder het motto ''ook Morgan heeft recht op privacy'' wijst het Dolfinarium de verzoeken af, liet een woordvoerder vrijdag weten.

Directeur Marten Foppen ''ziet geen enkele noodzaak om deze gegevens te delen met een verzameling dierenactivisten".

Wetenschappers hebben de meest recente gegevens, ook het DNA van Morgan. Zij hebben geen 'match' gevonden met het DNA van andere orka's in de databanken. Wel hebben zij geconcludeerd dat Morgan hoogstwaarschijnlijk uit de Noorse zee komt.

Medische dossiers

Het Dolfinarium geeft ook geen medische dossiers vrij van de dieren die er verblijven. Dat beleid voert het al jaren, dus het doet dat ook niet met de medische gegevens ''van een orka die tijdelijk door ons wordt opgevangen."

Volgens verschillende actiegroepen verenigd in de Orka Coalitie heeft het zoogdier het recht om zijn vrijheid terug te krijgen. Een woordvoerder van de Orka Coalitie liet vrijdag in een reactie weten dat de organisatie versteld staat van de houding van het Dolfinarium.

''Het dier zit na tien maanden nog steeds in een noodtank, die 2,5 maal haar lengte heeft, terwijl ze flink groeit. Dagelijks lopen er honderden mensen langs. Dat is een enorme inbreuk op haar privacy."

DNA-match

Volgens de Orka Coalitie heeft het Dolfinarium nauwelijks moeite gedaan om een DNA-match te vinden en weigert het te zoeken naar Morgans familiegroep. Het dier kan niet alleen overleven, maar heeft haar groep nodig.

Ook het ministerie van EL&I doet niets. ''Het heeft nooit onafhankelijk naar de kwestie gekeken. De orka is een bedreigde diersoort, waardoor zowel het ministerie als het Dolfinarium verplicht is om alles te doen om het dier in zee terug te laten keren. Zij komen die verplichting niet na."