RIJSWIJK - De strandtenthouders zijn boos op de Nederlandse Spoorwegen. Het spoorbedrijf rijdt volgens hen op tweede paasdag met minder treinen dan normaal naar de kust en dat kost de uitbaters omzet.

Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Strandexploitanten Noordzeestrand (NVSN) vrijdag laten weten.

De club noemt het draaien van een zondagsregeling ''zeer vreemd'', wegens het uitzonderlijk mooie weer en evenementen als de races op het circuit van Zandvoort.

''De leden voelen zich benadeeld'', aldus voorzitter Paul Zonneveld. ''Op dit soort dagen is er de kans om geld te verdienen voor deze groep en zij worden op deze manier tegengewerkt.''

Bovendien is er in het verleden steeds op aangedrongen om zo veel mogelijk met het openbaar vervoer naar de kust te komen, stellen de strandexploitanten. De NVSN zal er bij de NS-directie op aandringen om in de toekomst op feestdagen te overwegen wel extra treinen in te zetten.

Meer en langer

Naar het strand van Zandvoort, waar de trein op loopafstand van het strand stopt, gaan op mooie dagen, en dus ook op tweede paasdag, al meer treinen per uur en zijn de treinen bovendien langer, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen in een reactie.

Daarover hebben de NS en de gemeente afspraken staan, waarbij de zondagsdienstregeling snel kan worden omgezet in een dienstregeling met meer en langere treinen. ''Weer laat zich natuurlijk niet zes weken van tevoren plannen, dus er ligt een plan klaar dat snel kan worden ingezet.''

Dergelijke afspraken kunnen ook voor andere stranden worden gemaakt, maar dat is volgens de zegsman niet zo zinvol. ''Voor de meeste stranden moeten mensen nog met een bus of een tram om er te komen. En op stations die daarmee in verbinding staan, zoals Den Haag Centraal Station, rijden al veel treinen.''